COLLEGE TOEZICHT ZORGVERZ.

Risico op misbruik in de Ziekenfondswet en AWBZ behoorlijk ing

2t01/78 EMBARGO TOT 28 MAART 2003, 13.30 UUR

Risico op misbruik in de Ziekenfondswet en AWBZ behoorlijk ingedamd

In grote delen van de ZFW en de AWBZ zijn slechts in beperkte mate risico's op misbruik aanwezig. Die risico's worden bovendien goed opgevangen met beheersingsmaatregelen. Toch meent het CTZ dat op onderdelen wel degelijk bijzondere aandacht nodig is voor de beheersing van misbruikrisico's. Dat geldt met name voor de volgende risico's:

Misbruik van de ZFW via ziekenfondspas door (niet)verzekerden. De huidige pas biedt onvoldoende houvast om vast te stellen dat de rechthebbende op de pas dezelfde is als de persoon aan wie zorg verleend wordt.
Misbruik door verzekerden bij declaratie van zorg in het buitenland. Op zich gelden voor hulp in het buitenland procedures die misbruiK vrijwel uitsluiten. Wanneer die procedures niet worden toegepast, is misbruik door de verzekerde mogelijk.
Er is geen informatie beschikbaar over de mogelijke omvang van misbruik op dit onderdeel. Eerder in de Tweede Kamer genoemde bedragen over dit misbruik zijn echter vele malen hoger dan de totale uitgaven op dit terrein .
Misbruik door aanbieders van zorg.
Bepaalde categorieën zorgaanbieders zouden zorg kunnen declareren, die zij niet geleverd hebben. Daarvoor gelden controlemaatregelen om dat te beheersen. Het CTZ constateert echter dat de uitvoering van die controles verbeterd moet worden.

Het CTZ komt tot die conclusies op grond van een risicoanalyse naar de mogelijkheden van misbruik van de ZFW en de AWBZ. Die analyse heeft het CTZ uitgevoerd op verzoek van de minister van VWS na een debat in de Tweede Kamer over de berichten dat in de zorgverzekeringen voor honderden miljoenen zou worden gefraudeerd.

Het CTZ heeft zijn analyse als volgt uitgevoerd. Eerst is nagegaan welke mogelijkheden tot misbruik er zijn voor verzekerden, zorgaanbieders, ziekenfondsen (ZFW) of zorgkantoren (AWBZ), hun employees of het concernverband waarin ziekenfondsen opereren. Vervolgens is nagegaan welke beheersingsmaatregelen zijn getroffen om misbruik tegen te gaan. Daarna is bezien welke knelpunten er zijn in de uitvoering daarvan en welke 'gaten' er in het systeem zitten. Ten slotte heeft het CTZ op basis van een weging van factoren conclusies getrokken over de risico's waar bijzondere aandacht voor nodig is.

Dat in grote delen van de ZFW en de AWBZ risico's op misbruik slechts in beperkte mate aanwezig zijn, baseert het CTZ op het volgende:

Het naturastelsel in de ZFW en de AWBZ waardoor verzekerden niet zelf declareren bij de zorgverzekeraars.
De manier van bekostiging van de zorgaanbieder. De mogelijkheden tot misbruik zijn beperkt doordat hun bekostiging is geregeld via een of andere vorm van budgettering. Budgettering beperkt het financieel belang van zorgaanbieders en dus de prikkel tot misbruik.
De controles die ziekenfondsen en zorgkantoren uitvoeren. Het toezicht op de ziekenfondsen en de zorgkantoren.

Bij sommige categorieën van zorgaanbieders sluit de manier van bekostiging de prikkel tot misbruik niet uit of schieten de controles door ziekenfondsen nog tekort. Daarom meent het CTZ dat daar wel bijzondere aandacht voor misbruik vereist is. Het gaat dan om de verstrekkingen tandheelkundige hulp, paramedische hulp, (zittend) ziekenvervoer, farmaceutische hulp en hulpmiddelen in de ZFW en de verstrekking thuiszorg in de AWBZ. Overigens beschikt het CTZ niet over harde indicaties over dat misbruik en over de omvang daarvan in de praktijk.

Het CTZ heeft in zijn reguliere verslagen herhaaldelijk geconstateerd dat ziekenfondsen hun activiteiten om misbruik en oneigenlijk gebruik tegen te gaan moeten verbeteren. De laatste jaren is een tendens te bespeuren dat een en ander gestructureerd en systematisch wordt aangepakt. Wel is over de hele linie nog ruimte voor verbetering.

Ten slotte stelt het CTZ nadrukkelijk dat zijn analyse is gebaseerd op het huidige stelsel en dus ook op de huidige bekostigingsmethode met de daarin aanwezige of ontbrekende prikkels tot misbruik. Verandering van bekostigingsmethode vraagt dus ook om herbezinning op de mogelijkheden tot misbruik.

Noot voor de redactie/