Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

ethische onderwerpen

Ongerustheid bij CG-Raad na toekenning schadevergoeding

Is een leven met handicaps die te voorzien zijn, schadevergoeding waard? Het lijkt erop dat dit zo is, nu het Haags Gerechtshof de claim van de ouders van de meervoudig gehandicapte Kelly heeft toegekend. De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) is bijzonder verontrust over de mogelijke maatschappelijke gevolgen van deze uitspraak. CG-Raad voorzitter Jan Troost licht toe:

Voor de eerste maal in de geschiedenis is nu een zogenaamde 'wrongful lifeclaim' toegekend (wrongful life = het verwijt geboren te zijn). En wel aan het meisje Kelly, voor haar aldus als mensonwaardig bestempelde leven met handicaps.
De CG-Raad vindt dit ronduit een verontrustende uitspraak. Juridische acceptatie van dergelijke claims kan ernstige gevolgen hebben voor ouders die kiezen voor een kind, ondanks dat te voorspellen valt dat hun kind een (grote) kans op een handicap heeft. Een onwenselijke tendens, want er wordt impliciet een oordeel uitgesproken over de waarde van een leven met handicaps. Er bestaan geen objectieve meetbare criteria waarmee de waarde van een leven getoetst kunnen worden. De CG-Raad vindt dat nadere wetgeving, zoals die bijvoorbeeld in Frankrijk bestaat sinds 2002 onontkoombaar is geworden door deze uitspraak. Deze wetgeving maakt het onmogelijk dat mensen op grond van voorspelbare handicaps later een vergoeding van hun ouders kunnen claimen voor hun genetisch erfgoed.

Daarnaast is ook aan Kelly's moeder schadevergoeding toegekend. Deze schadevergoeding wordt gegeven voor de gevolgen van fouten van de verloskundige. Deze heeft nagelaten de door haar cliënt verstrekte informatie om te zetten in adequate maatregelen. Door deze onachtzaamheid werd de ouders het recht op zelfbeschikking ontzegd. De ouders waren hierdoor niet in staat aan de hand van de resultaten van prenatale diagnostiek een weloverwogen besluit te nemen over het al dan niet geboren laten worden van Kelly. Toekenning van schadevergoeding aan de moeder is daarom volgens de CG-Raad wél een goede zaak. Behandelaars moeten goed luisteren naar hun patiënten/cliënten en om op grond van de door hen verstrekte informatie tot een goede, weloverwogen beoordeling en voorstel voor behandeling te komen, op basis waarvan de patiënt toestemming kan geven. Deze uitspraak is een juridische steun in de rug van de mondige patiënt.

28 maart 2003

---