Korps: Friesland, plaats: Fryslân 28-03-2003
Politieberichten van 28/3 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Sonnega: dodelijke aanrijding
De naam van de man die bij de aanrijding op donderdag omstreeks 15.30 uur op de Peter Stuyvesantweg dodelijk verongelukte was: Berhane Ghebeyehu, oud 53 jaar, uit Emmeloord. Zie ook de politieberichten van 27/3 (13.00 uur) t/m 28/3 (07.00 uur)

Joure: verloren lading
Vrijdag omstreeks 06.35 uur verloor een vrachtwagenbestuurder, een 42-jarige inwoner van Bodegraven, op het verkeersplein Joure een gedeelte van zijn lading. Hij kwam uit de richting Lemmer en reed in de richting Heerenveen. Van de vrachtwagen schoven een aantal betonplaten, die op het wegdek terechtkwamen. De betonplaten hadden een gewicht van ongeveer 2.5 tot 3 ton per stuk. Een gedeelte van de rijbaan werd hierdoor geblokkeerd. Dit had tot gevolg dat uit de richting Lemmer een file ontstond van ongeveer 5 kilometer. Wat de oorzaak van het ongeval is geweest, is nog niet duidelijk. Een kraan heeft de betonplaten van de rijbaan verwijderd. De opruimwerkzaamheden hebben tot 11.15 uur geduurd. In de file ontstond tijdens dichte mist een "kop/staart" aanrijding tussen twee auto`s. De bestuurster, een 22-jarige inwoonster van Almere, bemerkte te laat dat de personenauto voor haar, bestuurd door een 49-jarige inwoner eveneens van Almere, nagenoeg stilstond. De vrouw klaagde over nekpijn en werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.Na behandeling kon zij omstreeks 12.00 uur het ziekenhuis weer veralten. Haar auto werd totaal vernield. Beide auto`s moesten worden weggesleept.

Marssum: onder invloed
Vrijdag omstreeks 07.15 uur vond op de afrit van de Rijksweg A31 nabij Marssum een eenzijdig ongeval plaats. Een motorrijder, een 53-jarige inwoner van Sexbierum, ging door nog onverklaarbare oorzaak onderuit. De man klaagde over pijn in zijn linkerschouder en bovenbeen. Hij werd ter plaatse onderzocht door het ambulancepersoneel en kon daarna mee naar het bureau. De man bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 250 ug/l. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Lemmer: inbraak auto`s
Afgelopen nacht werd ingebroken in een viertal personenauto`s, die geparkeerd stonden op de Waterhoen, Leeuwerik, Oeverlopen en Zomertaling. Men kwam binnen door verbreking van het portierslot. Uit de auto`s werd geluidsapparatuur weggenomen. De eigenaars van de auto`s hebben aangifte gedaan.

Wiuwert: openlijke geweldpleging door dorpsgemeenschap zelf afgehandeld
De politie heeft vorige week een onderzoek afgerond naar openlijke geweldplegingen in de nacht van oud op nieuw in Wiuwert. Bijzonder is dat het onderzoek niet is afgesloten met een proces-verbaal en strafrechtelijke vervolging van de verdachten, maar dat de zaak in de Wiuwerter gemeenschap zelf is afgedaan.
Had in de nacht van 31 december op 1 januari dit jaar heeft de jeugd van Wiuwert zich massaal schuldig gemaakt aan het witkalken van een groot aantal woningen; vooral ruiten, maar het houtwerk en de muren werden niet ontzien. Ook auto`s werden witgekalkt. Zoals in veel Friese dorpen is het witkalken van ruiten tijden de jaarwisseling ook in Wiuwert al een tijd gebruik. Echter dit jaar was ge zien de omvang en mogelijke schade daar de maat voor een aantal inwoners vol. Vier van hen dezen aangifte. Een groep jongeren in de leeftijd van 13 tot 19 jaar, allen uit Wiuwert, werd als verdachte gehoord.
De vernielingen in de bewuste nacht en het daarop volgende politieonderzoek bracht nogal wat beroering in het dorp teweeg. Met de ouders van de verdachten werd een vergadering belegd. Hierin werden de lijnen en ook de verantwoordelijkheden voor de toekomt vastgesteld. Ook werd daar afgesproken de benadeelden te benaderen. De benadeelden hadden er geen bezwaar tegen dat de zaken door de jeugd en onder toezicht van de ouders werd geregeld. Daar waar dat niet mogelijk was werd de schade op professionele wijze geregeld. De kosten kwamen uiteraard op het conto van de jeugd. Er bleken meerdere personen schade te hebben ondervonden. Ook de slachtoffers die geen aangifte hadden gedaan werden door de jeugd benaderd.
Op zaterdag 15 maart 2003 was de "grote schoonmaak". De gehele dag is de totale jeugd van Wiuwert in de weer geweest met schoonmaak- en reparatiewerkzaamheden. Hier en daar werd een bloemetje aangeboden, hetgeen sommige dorpsbewoners ontroerde. In de pauze werd door de plaatselijke caféhoudster soep en broodjes ter beschikking gesteld. In de buurtkrant betuigde de jeugd spijt van de door hen gepleegde vernielingen, en ze vonden het fijn dat ze de zaken zelf nog op mochten lossen. Ze hadden spijt. Ze bedankten de caféhoudster. Ze hopen dat de gedupeerden tevreden en niet meer boos waren op hen en dat ze hierbij de dorpssfeer weer goed hadden gemaakt. Omdat de aangevers en de meerdere benadeelden allen tevreden waren met de afhandeling, werd in overleg met de officier van justitie, besloten deze zaken te seponeren. Speciale dank van de politie gaat uit naar de initiatiefnemers van deze actie
In de toekomst denkt de jeugd anders met witkalk en vuurwerk om te gaan. Ook de ouders nemen daarbij hun verantwoordelijkheid in de richting van hun jeugd.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272