Persbericht

Een blik op de ontwikkelingen bij Xerox

Xerox Media Technolgy Center test papier onder barre omstandigheden

Amstelveen, 28 maart 2003 -- In één van de onderzoekslaboratoria van Xerox Corporation hangen repen papier in een glazen bevochtigingskamer, krullend als onwillige haarlokken. Riemen papier worden door een soort industriële Martini-shaker geschud tot er papierstof verschijnt dat onder normale omstandigheden niet zou ontstaan. Vellen lopen constant door zwart/wit- en kleurenprinters om de gedragingen te testen in het nagebootste klimaat van Mexico in mei of van, laten we zeggen, Groningen in november.

Het Xerox Media Technology Center (MTC) is onderdeel van de enige organisatie ter wereld die onderzoeks- en ontwikkelingswerk verricht rond alle drie de basistechnologieën voor het digitale drukproces: printapparatuur, substraten zoals papier, en afdrukmaterialen zoals toner. Het Xerox MTC voert 91 testen uit op substraten, in twee vestigingen in Engeland en Amerika. Sommige vinden plaats in de enige geklimatiseerde ruimte ter wereld die in staat is om klimatologische omstandigheden uit de èchte wereld na te bootsen, om de effecten daarvan te onderzoeken op het totale proces van digitale printers, toner en afdrukmedia. Doelstellingen van dit intensieve testwerk zijn::

- kwaliteitsonderzoek van bestaande Xerox-papiersoorten, gerecycled papier en speciale substraten om optimale prestaties te kunnen garanderen in de zich almaar verder ontwikkelende lijn Xerox digitale ­ monochrome en full colour - productiesystemen;
- de reeks substraten uit te breiden, in combinatie met afdrukmaterialen die geoptimaliseerd zijn voor digitaal printen;
- papier en speciale substraten te ontwikkelen die ervoor zorgen dat xerografische printers de afdrukresultaten van offsetsystemen evenaren of zelfs voorbijstreven.
Veel mensen zijn geneigd papier als constante factor te beschouwen, maar in werkelijkheid verandert het door printers en gebruikers toegepaste papier constant. Omdat het een natuurlijk materiaal is, van hout gemaakt, absorbeert het vocht of staat het juist af, afhankelijk van de omgeving. Daardoor beïnvloedt het de prestaties van printsystemen behoorlijk. Kwalitatief slechte methodes van papiersnijden door fabrikanten en distributeurs zorgen voor enorme stofontwikkeling, die het papiertransport van de printapparatuur ernstig kan vervuilen en printeronderdelen doet slijten. Sommige vulstoffen in papier hebben invloed op het hechten van toner. Daarom wil men nauwkeurige specificaties vastleggen, kwaliteitsschommelingen reduceren en tegelijk superieure kwaliteit garanderen van riem tot riem en van vel tot vel.

Het Xerox MTC tracht ook de rol van digitaal printen in de grafimedia-industrie en andere markten voor productieprintsystemen uit te breiden, daar waar offset en andere analoge printtechnieken vaak nog overheersen. Mede dankzij Xerox werd digitaal printen mogelijk op:
- zware papiersoorten tot 300 grams voor bijvoorbeeld omslagen;
- een breder assortiment gestreken en ongestreken papiersoorten, inclusief papiersoorten voorzien van een structuur of persing die oorspronkelijk problemen opleverden in toner-gebaseerde printapparatuur;
- nieuwe gespecialiseerde soorten, zoals zwaargestreken papier voor bijvoorbeeld boekomslagen, watervaste synthetische soorten voor buitengebruik en een scala aan tabbladen, etiketten, zakelijke retourenveloppen, diverse stickermaterialen (b.v. DocuCards en transparante raamstickers), transparanten en nog vele andere materialen.
Door deze technologische doorbraken in xerografische afdrukmaterialen kunnen grafimediabedrijven en digitale printshops met hun Xerox digitale printsystemen extra voordelen voor hun klanten realiseren. Naast de bestaande voordelen van snellere orderverwerking dan offset, zijn dat onder meer lagere kosten voor kleinere oplagen en de mogelijkheid om tijdens een oplage van pagina tot pagina variërende informatie in te voegen.

Eén van de resultaten is dat het digitaal vervaardigen c.q. printen van drukwerk zich stevig heeft gevestigd in de wereldwijd snelgroeiende markt van printtechnieken. Digitaal geproduceerde boeken in kleine oplagen bieden uitgevers nieuwe innovatieve product/markt-combinaties en dus nieuwe kansen voor groei van omzet en winst. Kosten worden bespaard en de levensduur van bijvoorbeeld digitaal geprinte jachtvergunningen wordt verlengd door ze op watervast synthetisch materiaal te printen dat het zelfs onder erbarmelijke klimatologische omstandigheden goed uithoudt.

Wat nog gaat komen is een constante stroom aan nieuwe papiersoorten, substraten en media, waardoor digitale printtechnologie inzetbaar wordt op terreinen die van oudsher waren voorbehouden aan offset. Zo heeft Xerox kortgeleden diverse substraten getest, waaronder synthetische en composietpapieren, die polymeren en vinyl bevatten. Deze zijn te gebruiken voor etiketten, voor toepassing in de buitenlucht en onder zware omstandigheden.

De kennis van het Xerox Media Technology Center over papier- en substraatgedrag is opgebouwd sinds de jaren OE60, toen het MTC papier ontwikkelde voor de eerste serie Xerox kopieersystemen voor gewoon papier. Deze kennis vormt een aanvulling op de totale inspanningen van Xerox in onderzoek en ontwikkeling die op jaarbasis meer dan een miljard dollar bedragen. Xerox heeft onderzoekscentra in de Verenigde Staten, Canada en Europa. Die centra werken aan kleurentechnologie, computerkennis, digitale beeldvorming, werkomstandigheden, elektromechanische systemen, nieuwe materialen en andere disciplines, die verband houden met de expertise van Xerox rond printen en document-management.

De genoemde substraten worden geleverd door Xerox Document Supplies in Zeist, telefoon 030 ­ 6980400.

Over Xerox Europe
Xerox Europe, de Europese organisatie van Xerox Corporation, levert een uitgebreide range aan Xerox producten, oplossingen en diensten, alsmede bijbehorende supplies en software. Het aanbod richt zich op drie hoofdgebieden: kleine tot grote kantoren, productie-omgevingen in de grafische en printing-industrie en services, waaronder consulting, systeemontwerp en -management en facilitaire diensten rond documentgerelateerde toepassingen.

Xerox Europe heeft productievestigingen in Nederland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk en een geavanceerd R&D centrum in Grenoble (Frankrijk). Meer informatie over Xerox Europe is te vinden op www.xerox.com.

Xerox, The Document Company® en het digitale X zijn handelsmerken van Xerox Corporation. Alle andere merken en productnamen zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van hun respectievelijke ondernemingen.


---