Vereniging Nederlandse Gemeenten


---

Werkgeverssector gemeenten doet eindbod (28/03/03)

Het College voor Arbeidszaken van de VNG (CvA) heeft op vrijdag 28 maart een eindbod gedaan voor een nieuwe CAO voor de gemeenten. Het bod omvat een loonontwikkeling van 2,25% gedurende een looptijd van 12 maanden. Daarnaast biedt het CvA een éénmalige uitkering van 200 euro in oktober 2003 en een verhoging van de bodem in de eindejaarsuitkering met 100 euro. De CAO moet ingaan op 1 april 2003 en geldt voor alle 188.000 medewerkers in alle 489 gemeenten.

Het eindbod van het CvA is tot stand gekomen onder een ongunstig economisch gesternte. Net als vele andere sectoren, zowel binnen de overheid als de markt, verwachten de gemeenten in de komende tijd financiële problemen. De bezuinigingen door het huidige en toekomstige kabinet zullen een grote druk leggen op de gemeentelijke financiën. Nu al merken veel gemeenten bij het opstellen van de begroting voor volgend jaar dat er financieel zwaar weer op komst is. De stijgende pensioenpremies zorgen daarbij voor snel oplopende loonkosten.

Het eindbod dat nu op tafel ligt is volgens het CvA nog net verantwoord.

De vakbonden hebben het loonbod van het CvA in overweging genomen. De komende tijd raadplegen zij hun achterban. Het CvA vertrouwt erop dat de medewerkers in de sector gemeenten zich kunnen vinden in het eindbod dat het CvA heeft gedaan.

Utrecht, 28 maart 2003

Het College voor Arbeidszaken van de VNG is de werkgeversvereniging van alle Nederlandse gemeenten. De werknemers worden vertegenwoordigd door ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak en CMHF.