Gemeente Nuenen


28-03-2003
Jaarverslag en -rekening 2002: "voorbereiden op de toekomst"

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nuenen presenteert deze week het jaarverslag en de jaarrekening 2002. In de begroting 2002 was aanvankelijk rekening gehouden met een tekort van 1,9 mln. Bij de presentatie van de 4e kwartaalrapportage 2002 was dit tekort beperkt tot 1,3 mln negatief. Het uiteindelijke tekort op de reguliere bedrijfsexploitatie komt voor 2002, door opname van een aantal nog te betalen posten voor gerealiseerde werken, uit op 1,7 mln negatief.
Door het treffen van voorzieningen ad 5,9 mln en een positief resultaat op de bouwgrondexploitatie ad 2,3 mln komt het definitieve resultaat 2002 uit op 5,3 mln negatief. Dit resultaat is als volgt opgebouwd:

* reguliere bedrijfsexploitatie: -/- 1.715.000.--
* ten laste van de exploitatie getroffen voorzieningen: -/- 5.882.000,--

* positief resultaat bouwgrondexploitatie: + 2.251.000,--
De belangrijke mutatie in dit jaarresultaat is de storting van 5,9 mln in de voorzieningen. Met deze storting kunnen de voorzieningen van cultuurtechniek (w.o. openbaar groen), civieltechniek (w.o. wegen, verlichting), gebouwen (w.o. onderwijsgebouwen) en diverse overige voorzieningen op peil gebracht worden. Deze bedragen zijn dus nog niet besteed, maar zijn gereserveerd voor toekomstige grootonderhoudswerkzaamheden. De gemeente Nuenen bereidt zich hiermee voor op de toekomst. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd conform een beheersprogramma, waarbij er jaarlijks wisselende bedragen ten laste van de voorzieningen kunnen worden gebracht. Door dit via de voorzieningen te regelen, heeft dit geen consequenties voor het jaarresultaat.

Door dit resultaat is aanzienlijk ingeteerd op de financiële reservepositie van de gemeente. Met het strakker aantrekken van de ´financiële touwtjes´ voor het jaar 2003 en een nog stringenter financieel beheer moet vanaf 2003 de financiële reservepositie weer langzaam worden opgebouwd. Gezien de blijvende zelfstandigheid, wordt de komende jaren gewerkt aan een nieuw toekomstperspectief en daarbij een financieel stabiele situatie.

Het jaarverslag en de jaarrekening zijn reeds vooruitlopend op de wijziging van de regelgeving in 2004 gepresenteerd in programmavorm. Dit verhoogt de leesbaarheid van het jaarverslag. Beleidsinhoudelijk kunnen de volgende belangrijke activiteiten voor 2002 worden vermeld:
* de aanstelling van een nieuwe gemeenteraad;
* de realisatie van een nieuw beleidsprogramma van de raad alsmede een collegeprogramma

* voor de jaren 2002-2006, gerealiseerd in een volledig openbaar debat;

* succesvolle activiteiten tegen gemeentelijke herindeling;
* belangrijke vorderingen in de planontwikkeling Luistruik/Oude Landen;

* realisatie plan van aanpak inhalen achterstanden bestemmingsplannen;

* vorderingen bij het inhalen van de achterstanden in de bouwaanvragen;

* opstarten/voorbereiden kwaliteitsverbeteringen onderwijshuisvesting;

* privatisering van de exploitatie van sociaal cultureel centrum Het Klooster;

* opstelling programmabegroting en herinrichting kwartaalverslaglegging;

* aanzetten verbetering positie sinti´s.

Belangrijke ontwikkelingen zijn verder dat de gemeente Nuenen in 2002 bericht heeft gekregen van de provincie Noord-Brabant dat de (programma)begroting en meerjarenbegroting 2003 zijn goedgekeurd en dat het voor 2002 geldende preventieve toezicht door de provincie is opgeheven en is gewijzigd in repressief (achteraf) toezicht. Met het indienen van deze sluitende begroting is voldaan aan de belangrijkste eis van de provincie. Het financieel perspectief vraagt echter continue aandacht want de marges zijn nog erg smal.

Een samenvatting van jaarverslag en jaarrekening zal samen met het burgerjaarverslag in de Rond de Linde worden gepubliceerd. Het definitieve verslag is vanaf 28 april 2003 beschikbaar. Vanaf die datum kunnen geïnteresseerden een exemplaar van het jaarverslag afhalen bij het gemeentehuis.

Nadat de diverse raadscommissies zich op 8, 9 en 10 april 2003 over het jaarverslag en de jaarrekening 2002 hebben gebogen wordt deze op 24 april 2003 door de raad vastgesteld.

Het jaarverslag 2002 is opgevrolijkt met tekeningen van Nuenense kinderen. Hiervoor is een tekenwedstrijd uitgeschreven onder de Nuenense jeugd om de activiteiten van de gemeente vast te leggen. Uit de massaal ontvangen tekeningen zijn 12 tekeningen geselecteerd die in het jaarverslag zijn opgenomen. Van de tekenaars is ook een kort interview afgenomen. De gemeente dankt de scholen De Triangel, St. Jozef, De Wentelwiek en De Nieuwe Linde die tijd hebben vrijgemaakt om de kinderen te laten tekenen.