Gemeente Dalfsen

28-03-2003

Geen gemeentehuis in Bellingeweer of Gerner Marke

Dalfsen - Bellingeweer en De Gerner Marke zijn geen haalbare opties voor nieuwbouw van het gemeentehuis. Burgemeester en Wethouders van Dalfsen concluderen dit op basis van de enorme hoeveelheid reacties die het locatieonderzoek opleverde. De ogen zijn nu gericht op de huidige locatie aan de Vecht en de directe omgeving. Aan de raad wordt gevraagd om over deze locatie een principebesluit te nemen. Een voorstel hierover staat op de agenda van de raadscommissie Bestuur, Planning en Control op 7 april aanstaande. Het definitieve locatiebesluit neemt de raad in zijn vergadering van 28 april.

Eind 2002 peilde het gemeentebestuur de mening van de bevolking over drie locaties waar het gemeentehuis van Dalfsen mogelijk een plaats zou kunnen krijgen. Met name de locatie Bellingeweer, een groen gebied aan de rand van Dalfsen, stuitte op veel weerstand bij inwoners. Het merendeel van de reacties tendeerde in de richting van de huidige locatie.

Herindeling
De noodzaak om een nieuw gemeentehuis te bouwen is onder meer het gevolg van de herindeling Dalfsen-Nieuwleusen, waarbij twee organisaties ondergebracht werden onder één dak. Dit vanuit het oogpunt om een snelle integratie te bevorderen en efficiënt te kunnen werken. Het huidige gemeentehuis is qua ruimte en arbo-eisen niet berekend op de huidige personeelsomvang. De voorzieningen die in de afgelopen tijd getroffen zijn om alle afdelingen te huisvesten zijn daarom ook van tijdelijke aard.

Onderzoek mogelijkheden
Als de gemeenteraad op 28 april besluit om de huidige locatie en directe omgeving aan te wijzen als plaats voor het toekomstig gemeentehuis van Dalfsen, dan volgt daarna een uitvoerig uitwerkingstraject. Het college onderzoekt dan onder meer de mogelijkheden van benutting van de huidige locatie en het omliggende gebied. Gekeken zal worden naar de voor- en nadelen van volledige nieuwbouw, uitbreiding/verbouw van het huidige gemeentehuis al dan niet in combinatie met de locatie van de firma Eshuis, verbouw en/of uitbreiding van het huidige gemeentehuis op dezelfde plaats of herbouw op dezelfde plek. De financiële aspecten worden hier direct bij betrokken.
Bij het realiseren van een gemeentehuis op dezelfde plaats moet ook rekening gehouden worden met eventuele handhaving van onderdelen van het huidige pand. Het gaat dan om onderdelen met specifieke bouwkundige, cultuurhistorische of architectonische kwaliteiten. Het college heeft Het Oversticht hierover inmiddels om een deskundig advies gevraagd. Bij de verdere plan- en besluitvorming kan het gemeentebestuur hiermee zijn voordeel doen. Van belang is eveneens dat er op korte termijn duidelijkheid komt over de eventuele verwerving van het pand van de firma Eshuis.

Reacties
Het gemeentebestuur ontving in totaal 1650 schriftelijke reacties op het locatieonderzoek. Deze zijn verwerkt in een overzicht en in de periode van 2 tot 12 april voor belangstellenden af te halen bij de receptie van het gemeentehuis. Het overzicht en een verslag van de informatieavond over het locatieonderzoek zijn vanaf 2 april ook te vinden op deze site.