Krachtlijnen


- Omzet stijgt met 33% dankzij de acquisitie van "Fisher Frozen Foods" en de opstart van Pinguin Foods UK

- Allianties met Sill en Primel en de overname van `Euragra' versterken de commerciële slagkracht van de `convenience'-dochter D'Lis Food.
- Pinguin verwerft een controlebelang van 52% in Legum'Land Surgelés, de Zuid-Franse producent van diepvriesmaïs.

- Pinguin verlaagt zijn participatie in `Bergerac Bio' van 49% tot 6% en boekt daarvoor een uitzonderlijke kost van 1 miljoen euro.
- Operationele cashflowmarge (EBITDA) stijgt van 11,5% naar 13,5%
- De financiële structuur wordt in 2002 versterkt door twee kapitaalverhogingen (1,8 mio ) en de uitgifte van een achtergestelde obligatielening met warrants (5,5 mio ).

De Groep Pinguin heeft een historisch jaar achter de rug. De strategische initiatieven genomen tijdens de vorige jaren om de verdere uitbouw en positionering van de groep te verzekeren, hebben in 2002 resultaat opgeleverd. In april 2002 sloot D'Lis Food, een dochter van Pinguin NV, een alliantie met Primel voor de commercialisering van de `convenience'-producten in de Benelux. Zowel Primel als haar Frans moederbedrijf SILL onderschreven een kapitaalverhoging, respectievelijk 250.000 euro in D'Lis Food en 1 miljoen euro in Pinguin NV. D'Lis Food kocht daarop het Bretoense `Euragra', een producent van bladgroenten, purees en sausen in minitabletvorm (diepvries). Nog in april nam Pinguin, dankzij de

kapitaalverhoging die werd onderschreven door Lurberri (560.000 ), het belang van Albert Fisher in Legum'Land Surgelés (LLS) over en verwierf zodoende een controlebelang van 52%. In juni werden de machines en installaties te King's Lynn en de activiteiten van "Fisher Frozen Foods" overgenomen. Daardoor verzekerde de groep zich van een belangrijke rechtstreekse positie op de Britse diepvriesgroentemarkt met een modern uitgerust productie-, verpakkings- en verkoopsplatform. In december werd `Techno-Food' verkocht omdat het niet behoorde tot de kernactiviteit van Pinguin. De participatie in het verlieslatende `Bergerac Bio' werd verlaagd van 49% tot 6%. De markt voor diepvries bio-producten heeft de hooggespannen verwachtingen niet kunnen inlossen. Bergerac Bio zou op middellange termijn niet de volumes kunnen genereren om deze afzonderlijke entiteit te kunnen rentabiliseren. Een klein belang van 6% verzekert ons van de sourcing van extra fijne bonen. Het afstoten van deze participatie heeft een uitzonderlijke kost van 1 miljoen euro in boekjaar 2002 tot gevolg.

De omzet groeide in 2002,mede dankzij de acquisities en opstart van Pinguin UK, met 33% tot 129 miljoen euro. De interne groei (exclusief Pinguin Foods UK) bedroeg 12,8% in waarde en 2,5% in volume. De omzet van Pinguin Foods bedroeg 27 miljoen euro over een periode van 6 maanden. De operationele cashflow (EBITDA) van de groep steeg met 62% tot 18,2 miljoen euro. De bedrijfswinst (EBIT) steeg van 2,7 miljoen euro tot 8,7 miljoen euro. Zowel de EBITDA als de EBIT werden positief beïnvloed door een behoorlijke marge die werd gerealiseerd op de `ex-Fisher'-voorraad. Het netto courant resultaat (resultaat uit de gewone bedrijfsuitoefening + afschrijving consolidatiegoodwill ­ belastingen op het resultaat) evolueerde van 250.000 euro negatief naar 3,2 miljoen euro positief. Het uitzonderlijk resultaat vertoont een negatief saldo van 2,6 miljoen euro tengevolge o.a. provisies voor bodemsaneringen (350.000 euro), minderwaarden op financiële vaste activa, m.n. Bergerac Bio (1 miljoen euro), en provisies voor uitzonderlijke waardeverminderingen op voorraden (0,9 miljoen euro). De netto groepswinst (na uitsluiting van het belang van derden) bedraagt finaal 1,3 miljoen euro. Het belang van derden (-636.000 ) heeft voornamelijk te maken met gerealiseerde verliezen bij de dochtervennootschappen LLS en D'Lis Food.

Innovatie en productdiversificatie blijven een constante in het streven van Pinguin naar een lange termijn rendabiliteit en groei. De `convenience' divisie slaagde er nog niet in om een break-even resultaat te realiseren. Het netto verlies bedroeg in totaal 1,4 miljoen euro. Pinguin blijft er desondanks van overtuigd dat de vraag naar gezonde en eenvoudige maaltijden zal blijven toenemen. De tendens naar meer evenwichtige en lekkere voeding, naar wereldse gerechten, funcooking, wokken, snelle maaltijd- en snackbereidingen zet zich door. Het zeer recent gelanceerd "steam cooking concept" is alvast een succes. De strategie en het beleid van deze divisie wordt geheroriënteerd. De productontwikkeling zal meer in samenwerking gebeuren met de andere partners, SILL en Primel, en zal specifiek gericht zijn op de directe marktbehoefte. Wij zijn hoopvol dat het kritisch volume van deze hoogtoegevoegde waarde producten in 2003 kan worden bereikt.

Vooruitzichten

Rekening houdend met de verbeterde marktomstandigheden en de structurele verbeteringen tengevolge het actieplan 2002 kan het management vooruitblikken op positieve perspectieven voor het jaar 2003, onder voorbehoud van een normale bevoorrading. Alle indicaties wijzen op een verdere significante groei van de omzet (+10%) en een stijging van de resultaten. De Groep heeft zich tot doel gesteld om vanaf 2003 en 2004 de schuldgraad substantieel af te bouwen.
*
* *
Dividend

De Raad van Bestuur stelt aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders voor om met betrekking tot boekjaar 2002 een bruto dividend uit te keren van 0,25 per aandeel, conform de bepalingen die werden vastgelegd bij de beursintroductie.

Financiële kalender

. Beschikbaarheid van het jaarverslag 2002 : vanaf 30 april 2003 . Gewone Algemene Vergadering : 9 mei 2003
. Bekendmaking halfjaarlijkse resultaten 2003: half september 2003

Verslag van de Commissaris over de geconsolideerde jaarcijfers

De commissaris, Deloitte & Touche Bedrijfsrevisoren BV ovve CVBA vertegenwoordigd door de heer Jos Vlaminckx heeft bevestigd dat zijn controlewerkzaamheden, die ten gronde zijn afgewerkt, geen betekenisvolle correctie hebben aan het licht gebracht die in de boekhoudkundige informatie, opgenomen in het communiqué, zou moeten doorgevoerd worden.

B.V. o.v.v.v.C.V.B.A. Deloitte & Touche bedrijfsrevisoren Vertegenwoordigd door Jos Vlaminckx

Voor bijkomende inlichtingen, gelieve contact op te nemen met :

Jan Dejonghe
Financial department
Pinguin NV
Poelkapellestraat 47B
8920 Langemark
Tel : (057) 48.72.22
GSM : (075) 87.25.01
e-mail: jan.dejonghe@pinguin.be
http://www.pinguin.be