Provincie Overijssel

Eerste logboek Ank Bijleveld: "Geef dualisme een kans'

LOGBOEK INFORMATIE (1)

Vrijdag 28 maart 2003

door informateur Ank Bijleveld-Schouten

"Twee weken geleden ben ik aan de slag gegaan als informateur. De eerste fase zit er op. CDA, PvdA en VVD onderhandelen op dit moment over een nieuw bestuursakkoord. Dat ik op dit moment met de drie huidige coalitiepartners aan tafel zit is ook voor mij best verrassend. De regionale media, ook voor mij een belangrijke bron van informatie, gingen voor de verkiezingen uit van een mindere massieve coalitie. Sterker nog dat werd noodzakelijk geacht voor het tot leven brengen van de provinciale politiek, zo mocht overal lezen. Het commentaar in mijn regionale krant op de mogelijke voorzetting van de huidige coalitie was dan ook niet mals. Ik kan u verzekeren dat het geen afgesproken werk is. Anders dan vier jaar geleden zijn de partijen blanco de onderhandelingen ingegaan. De kleinere partijen spraken de wens uit voor een twee partijen coalitie. Ook bij de PvdA genoot deze optie aanvankelijk de voorkeur. Dit om het dualisme een echte kans te geven. CDA, VVD en na enige aarzeling ook de PvdA denken daar zoals bekend anders over. Gelukkig geen hard feelings bij de kleinere partijen. Ze hebben hun bedenkingen maar van frustatie, zoals in 1999, lijkt geen sprake.

En zo zit ik sinds maandag met CDA, PvdA en VVD aan tafel. Vaak samen met provinciedirecteur Hanny te Grotenhuis als enige vrouw, maar ik zit wel aan hoofd van de tafel en bepaal dus de vergaderorde. Ik heb mij voorgenomen om de vaart er goed in te houden. Geen Haagse toestanden, geen omtrekkende bewegingen maar recht op het doel af. Ik heb de delegaties kortom verboden naar Den Haag Vandaag te kijken. Het is echt mijn voornemen rond 10 april de klus geklaard te hebben. Dat moet kunnen. Gisteren hebben wij de thema?s verkend en ben daarbij tot de conclusie gekomen dat Overijssel voor belangrijke keuzes staat. Ik heb ervaring op landelijk en gemeentelijk niveau. Ook op provinciaal niveau moeten echte knopen worden doorgehakt. Dat is mij wel duidelijk geworden. Het gaat om belangrijke zaken. Over inrichting van de ruimte, de veiligheid, het milieu en zeker ook over de stijl van besturen. En met betrekking tot dit laatste: voor vaagheid kopen wij niets. Ik ondervraag de delegaties daarop stevig. Per onderwerp wil ik precies weten welke rol ze voor de provincie zien weggelegd. Een brede coalitie wil niet zeggen dat een bestuursakkoord moet komen waarmee je alle kanten opkunt. Er moet gekozen worden, het moet duidelijk zijn, het moet afrekenbaar zijn. Een bestuursakkoord dat aan deze eisen voldoet garandeert een levendig debat in de staten. Het dualisme moet een kans krijgen.

Ik ben benoemd als informateur, niet als formateur. Als het bestuursakkoord er ligt, zit mijn taak er op. Over de poppetjes gaan veranderen. Niet ik. Maar ik zou mij kunnen voorstellen dat er ook dagelijks bestuurders van buiten de fracties worden benoemd. Het dualisme moet een kans krijgen, maar dat schreef ik al. Over een paar dagen meer."

Ank Bijleveld-Schouten

Bron: Ank Bijleveld-Schouten


© 28-03-2003 Provincie Overijssel