Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Omvang zorgfraude lijkt beperkt

Hoewel er geen exacte cijfers over zorgfraude bekend zijn, lijkt de omvang ervan minder groot dan werd verondersteld. Minister De Geus vindt niettemin dat alertheid voor fraudebestrijding in de zorg noodzakelijk blijft.

Het Nederlandse zorgstelsel kent diverse controlemogelijkheden die het risico op zorgfraude beperken. De risicos op zorgfraude bestaan, maar de kans op grootschalige fraude is beperkt, aldus het rapport van onderzoeker Van der Veen. Huidige zwakke plekken in het zorgstelsel - waar fraude mogelijk is - zijn het misbruik van zorgpassen, declaraties door verzekerden en vrije beroepsbeoefenaren (met name tandartsen en paramedici) en fraude bij de vaststelling van de budgetten voor zorginstellingen.

Het rapport geeft aan dat het huidige zorgstelsel weliswaar diverse controlemogelijkheden kent, maar dat verdere maatregelen om fraude te beperken noodzakelijk zijn. Als voorbeelden worden genoemd het beter benutten van administratievoorschriften en een mogelijke identificatieplicht. De onderzoekers waarschuwen voor het feit dat het nieuwe zorgstelsel door een sterkere marktwerking en meer transacties tussen partijen mogelijk fraudegevoeliger is dan het huidige stelsel.

Minister De Geus maakt binnen twee weken aan de Tweede Kamer zijn oordeel over het rapport bekend.

Frauderisico in de gezondheidszorg relatief beperkt 1. Frauderisico in de gezondheidszorg relatief beperkt Persbericht, 28-3-2003