Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht ministerraad
28 maart 2003

ReÏntegratie werknemers minder vrijblijvend

De regels voor de reïntegratie van (ex-)werknemers zullen worden aangescherpt. Als mensen onvoldoende meewerken aan hun terugkeer op de arbeidsmarkt, moeten reïntegratiebedrijven en arbodiensten dit voortaan melden aan de uitkerende instanties. Deze instanties - het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) voor de WW en de WAO en de gemeente voor de bijstand - kunnen dan snel en adequaat beslissen over het opleggen van een sanctie. Verder moeten werkgevers de activiteiten en kosten in verband met de reïntegratie van hun (zieke) werknemers inzichtelijk maken. De ministerraad heeft op voorstel van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingestemd met een daartoe strekkende wijziging van het besluit structuur uitvoering werk en inkomen.
Sinds 1 januari 2003 zijn werkgevers niet alleen verantwoordelijk voor de reïntegratie van de eigen werknemers binnen het bedrijf maar ook daarbuiten, voor zover deze werknemers op of na 1 januari 2003 ziek zijn geworden. Voor reïntegratie van een arbeidsgehandicapte werknemer bij een ander bedrijf kunnen zij subsidie aanvragen bij het UWV. Het UWV beoordeelt de aanvraag. Daarbij dient de werkgever een advies van de arbodienst, een activiteitenplan voor de reïntegratie en een begroting te overleggen. Om te voorkomen dat de kosten achteraf hoger uitvallen, wordt de subsidie toegekend op basis van de werkelijk gemaakte kosten en mag de begroting niet worden overschreden. Om daarnaast te bereiken dat mensen daadwerkelijk aan de slag gaan, wordt de helft van het subsidiebedrag pas uitgekeerd als de werknemer voor minstens zes maanden wordt geplaatst in een functie buiten het bedrijf van de werkgever.
Om misbruik van de subsidieregeling tegen te gaan, zal het UWV in nauw overleg met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een maximum vaststellen voor het subsidiebedrag. Hierdoor wordt voorkomen dat de kosten van de reïntegratie buitensporig hoog worden. RVD, 28.03.2003