Gemeente Den Haag

2003-03-28: Europese D2-gelden voor proefproject met VMBO-leerlingen in bouwbedrijven

---

Het college van b.en w. stelt 189.008,- beschikbaar om ervaring en kennis van VMBO-leerlingen af te stemmen op de praktijkwensen van de bouwbedrijven in midden- en kleinbedrijf. 81.400,- is afkomstig van het Europese programma Doelstelling 2 (D2) Den Haag Centrum-Zuid. De Stichting Wijkbeheer heeft hiervoor in samenwerking met deze bedrijven en het Hofstad college een Pilot praktijkproject ontwikkeld. Ook moeten aantrekkelijke stageplaatsen in de bouw VMBO-leerlingen motiveren de opleiding af te ronden om zo hun kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren.

De Europese Commissie heeft ruim 30 miljoen Euro beschikbaar gesteld voor de economische ontwikkeling van Den Haag Centrum Zuid in de periode 2001 - 2008. Deze gelden van de Europese Structuurfondsen zijn gekoppeld aan het programma Doelstelling 2 - Stedelijke gebieden, een programma dat de economische en sociale omschakeling van achterstandsgebieden steunt. Van dit budget ontvangt de Stichting Wijkbeheer voor de Pilot praktijkproject VMBO een bijdrage van 81.400, -- .

Leerlingen oefenen bij verbouw kinderboerderij Jacobahof De Stichting Wijkbeheer heeft in samenwerking met Hofstad college, Bouwradius, de NOVB en Haagbouw uitdagende stageplaatsen gecreëerd om leerlingen van het VMBO te motiveren de opleiding af te ronden en deze niet voortijdig verlaten. Zo werken zij nu met 10 leerlingen van het Hofstad-college aan de verbouwing van een schoollokaal van de Stadsboerderij Jacobahof.
De leerlingen volgen drie dagen lessen op school en de overige twee dagen voeren zij onder begeleiding bouwprojecten uit op de stageplaatsen.
Een Leerwerkbedrijf is hiervoor speciaal opgezet bij de Stichting Wijkbeheer en ook een speciaal opgeleide leerwerkmeester is aangesteld om dit experiment tot een succes te maken. De Pilot loopt gedurende twee jaar.
Via het Pilot praktijkproject VMBO willen de partners ook de afstemming tussen de ervaring en kennis van de leerlingen en de vraag van de ondernemers in de bouw op dit punt verbeteren.