Gemeente Dordrecht


---

Groothandel Makro wil vestiging Dordtse Kil III

Vincent Brinkhof
Groothandel Makro onderhandelt met de ROM-D over de vestiging van een Makro op bedrijventerrein Dordtse Kil III. Hoewel de Makro als groothandel haar activiteiten niet richt op de consumentenmarkt, kan zij niet voorkomen dat een deel van de omzet aan te merken is als detailhandel. Dat is voor Dordtse Kil III niet toegestaan. Om toch medewerking te verlenen aan een vestiging in Dordrecht, heeft het college besloten een ruimtelijke ordenings- procedure (artikel 19 WRO) te starten.

De aanvraag betreft de vestiging van een Makro op een perceel aan Toermalijnring, gelegen in het bedrijvengebied "Dordtse Kil III". Het gaat om 60.000 m2, waarvan ca. 22.000 m2 wordt bebouwd en ongeveer 1300 parkeerplaatsen en een tankstation worden gerealiseerd. Het plan van de Makro voldoet qua situering, hoogtemaat en vormgeving aan de uitgangspunten van het bestemmingsplan "Dordtse Kil III".

Het initiatief van Makro-Nederland en het voornemen van burgemeester en wethouders om medewerking te verlenen via toepassing van artikel 19 WRO, is de afgelopen weken aan de orde gesteld in de voor Dordtse Kil III bestaande omgevingscommissie en op Drechtstedenniveau in het regionaal overleg voor economische aangelegenheden. Hoewel er geen sprake is van een (perifere) detailhandelsvestiging en daardoor inschakeling formeel niet nodig, zijn de REO Zuid-Holland-Zuid en de Dordtse Adviesraad voor Detailhandel ook geinformeerd.

Momenteel wordt in het kader van de artikel 19 WRO-procedure iedereen tot 27 april 2003 gelegenheid gegeven te reageren.