Provincie Limburg

Handhavingsestafette levert reeks overtredingen op (089) In een groot aantal provincies heeft van woensdag 26 tot donderdag 27 maart (12 uur) gedurende één etmaal een handhavings-estafette plaatsgevonden, gezamenlijk uitgevoerd door vrijwel alle overheidsinstanties met een toezicht-houdende taak op het gebied van milieuregels. In Limburg heeft deze 24-uurs controle geleid tot 666 constateringen van uiteenlopende zaken, die mogelijk strafbaar zijn. Daarvan is in 316 gevallen zeker sprake van een overtreding. De constateringen zijn niet beperkt gebleven tot alleen milieuzaken, die de kern van de actie vormden. Zo is er onder meer ook een hennepkwekerij aangetroffen.

Het is de derde keer dat in Limburg een dergelijke actie heeft plaatsgevonden. Naar aanleiding van het succes van de handhavingsestafette in Limburg hebben inmiddels zes andere provincies het initiatief overgenomen en tegelijk een soortgelijke actie uitgevoerd. In nog twee andere provincies gebeurde dit op kleinere schaal eveneens. Nieuw element in de Limburgse actie was de intensieve controle van een aantal vakken van telkens één vierkante kilometer, vooral in het buitengebied van Zuid-Limburg. Daarbij zijn per km² gemiddeld 6 zekere en 3 mogelijke overtredingen van uiteen-lopende aard geconstateerd. Gedeputeerde Ger Driessen (handhaving) ziet in dit aantal overtredingen een duidelijke onderbouwing van zijn beleid om de handhaving verder te intensiveren en te professionaliseren. Er is kennelijk nog volop werk aan de winkel, want dit aantal overtredingen is veel te hoog, zelfs al gaat het niet altijd om ernstige zaken.

Resultaten
De meeste controles zijn door verschillende instanties samen uitgevoerd. In de komende tijd onderzoeken die verschillende handhavings-instanties, in hoeverre bij de constateringen tijdens deze actie inderdaad sprake is van overtredingen. Dat kan niet altijd direct worden vastgesteld, omdat bijvoorbeeld monsters moeten worden geanalyseerd of de constateringen moeten worden vergeleken met vergunningen. Enkele opvallende constateringen waren:
- het aantreffen van een hennepkwekerij;

- het dumpen van xtc-afval;

- het gebruik van versnipperd dakleer als erf- en wegverharding; dergelijke bitumineuze materialen bevatten teerhoudende stoffen (PAKs) die als zwaar verontreinigend gelden.

- het storten van afvalstoffen, zowel binnen bedrijfsterreinen als daarbuiten.

Kleursporen
Kern van de 24-uurs-estafette was de handhaving van milieuregels. Van Vaals tot Mook zijn er acties gehouden op de vier kleursporen van de milieuhandhaving: natuur en landschap (groen), bedrijven (grijs), ruimtelijke ordening (rood) en water (blauw).

Overtredingen
De acties varieerden van controles van transporten, specifieke bedrijven en bedrijfsterreinen, inspecties aan watergangen en waterkeringen, het aanbieden van afval bij milieuperrons, de opslag van gasflessen, de controle van het controleren van specifieke bedrijven en bedrijfsterreinen tot algemene acties in het buitengebied. Een greep uit de constateringen die overtredingen of mogelijke overtredingen inhouden:

- vervoer gevaarlijke stoffen;

- opslag olievaten zonder lekbak, olielekkages;
- een dusdanige hoeveelheid motoren, autos, machines en oud ijzer bij een hobbyist dat sprake is van een (illegale) autosloperij
- illegale kap van bomen;

- het dumpen en verbranden van afval;

- grondbewerking te dicht bij waterkeringen (kades);
- huisvesting van meer seizoensarbeiders dan geregistreerd; - bouwen zonder bouwvergunning;

- onvoldoende functionerende vetvangputten in de horeca. 28-3-2003 14:27