Actueel

Rechtbank Amsterdam doet uitspraak in laatste Clickfondszaak
Bron: Rechtbank Amsterdam

Datum actualiteit: 28-03-2003

De rechtbank heeft uitspraak gedaan in de zaak tegen de verdachte Strating, de laatste zaak van het Clickfondsonderzoek.

De rechtbank acht bewezen dat Strating heeft deelgenomen aan een organisatie die het plegen van strafbare feiten beoogde. Het ging daarbij om belastingfraude en heling. De deelnemers aan die organisatie stelden Nederlandse belastingplichtigen in staat via subaccounts van buitenlandse vennootschappen geld buiten het zicht van de fiscus te houden. Er bestond daarbij ook een risico dat het om geld van criminele herkomst ging.

De rechtbank achtte de overige aan Strating telastegelegde feiten, medeplegen of medeplichtigheid aan belastingfraude en valsheid in geschrift, niet bewezen, zodat hij daarvan is vrijgesproken.

De rechtbank heeft Stratings verweer dat de officier van Justitie jegens hem zo onzorgvuldig heeft gehandeld dat deze niet ontvankelijk moet worden verklaard, niet gehonoreerd. Wel heeft de rechtbank Strating in een groot aantal onderdelen van dat verweer gelijk gegeven, maar dat leverde volgens de rechtbank niet voldoende grond op voor algehele niet-ontvankelijkheid. De compensatie voor de geconstateerde onzorgvuldigheden heeft de rechtbank tot uitdrukking gebracht in de straf die zij Strating naast de maximale geldboete van EUR 45.000,-- heeft opgelegd: een taakstraf van 240 uur.

De rechtbank heeft Strating aangerekend dat hij door deelname aan de organisatie en door het systeem van subaccounts mede in stand te houden de Nederlandse maatschappij heeft benadeeld doordat aan de maatschappij belastinginkomsten zijn onthouden. Daarbij heeft Strating zelf ook ruim geprofiteerd van het systeem. Aan de andere kant heeft de rechtbank rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van Strating, zoals zijn leeftijd en het feit dat hij niet eerder veroordeeld is.