Politie Amsterdam-Amstelland

Straatprostituees aangehouden
28-3-2003. Vannacht rond kwart voor één zijn tien vrouwen aangehouden op verdenking van tippelen in het Wallengebied. De vrouwen werden korte tijd door de politie geobserveerd. Hierbij konden de tippelactiviteiten worden vastgesteld. Tegen alle tien de verdachten is proces-verbaal opgemaakt.
Autodief rijdt tegen de lamp
28-3-2003. Een 32-jarige autodief werd gistermorgen vroeg in Amsterdam-Zuidoost gearresteerd toen hij in een gestolen auto door de wijk reed. Agenten herkenden de man als de verdachte van een gewelddadige beroving. Hij had woensdagochtend onder bedreiging van een mes een Amsterdammer diens huurauto afhandig gemaakt. De dienders volgden de verdachte naar een parkeergarage en grepen in toen hij in de gestolen bolide aan kwam rijden. Ook een inzittende werd gearresteerd.

---

Trimmer blijkt tassendief

28-3-2003. Surveillerende agenten betrapten vannacht op de Dam een 16-jarige tassendief op heterdaad. De man werd gesignaleerd toen hij hard achter een fietsende vrouw aanrende. Toen de agenten zagen dat hij plotseling de tas van de bagagedrager van de nietsvermoedende vrouw weggriste, begrepen zij dat het hier niet om een nachtelijke trimmer ging. Onmiddellijk werd de achtervolging ingezet. Na een korte sprint kon de gauwdief in de kladden worden gegrepen. De gestolen tas had hij onderweg reeds gedumpt. De verdachte had aan het politiebureau genoeg tijd om op adem te komen.

---

Juwelier overvallen

28-3-2003. Gistermiddag om twaalf uur werd een juwelier aan de Bijlmerdreef door drie mannen overvallen. De overvallers bedreigden twee in de zaak aanwezige personeelsleden met vuurwapens. Met een nog onbekende buit maakten zij zich lopend, in de richting van de flat Groeneveen, uit de voeten.

---

Jongens gepakt na inbraak

28-3-2003. Vannacht om drie uur zijn twee jongens van 13 en 19 jaar aangehouden in verband met een inbraak in een winkel aan de Tweede van der Helststraat. De jongens werden in de omgeving in een woning aangehouden. De gestolen computer werd in beslag genomen.
---

Vrouwen mishandelen chauffeur

28-3-2003. Gisteravond werden twee vrouwen (29 en 44 jaar oud) op de Gooiseweg aangehouden in verband met openlijke geweldpleging. Zij worden ervan verdacht voor het Amstelstation een 49-jarige buschauffeur geschopt en geslagen te hebben. Opmerkingen over het parkeergedrag van een van de vrouwen lagen aan de basis van deze mishandeling. Het slachtoffer hield loszittende tanden, een bloedende mond en duizeligheid over aan de mishandeling.

---

Vrouw onder vrachtauto

28-3-2003. Vanochtend om kwart voor tien is een vrouw op de fiets zwaargewond geraakt bij een aanrijding met een vrachtauto op de Veeteeltstraat hoek Middenweg. Het slachtoffer kwam gedeeltelijk onder het rechterachterwiel van de vrachtwagen. De vrouw is in zorgwekkende toestand naar een ziekenhuis overgebracht. De Ongevallendienst stelt een onderzoek in naar de toedracht van de aanrijding. De vrachtauto was wel voorzien van een speciale camera die de dode hoek in beeld brengt. De identiteit van de vrouw is nog niet bekend.
---

Wegpiraat rijdt GVB-er omver

28-3-2003. Vanmorgen werd een medewerker van de afdeling Ondersteunende Taken van het GVB op de Linnaeusstraat aangereden door een ongeduldige automobilist. Even voor elf uur ontstond er een stremming. Vijf trams moesten hierdoor achteruit. Om dit te begeleiden en het verkeer in goede banen te leiden kwamen medewerkers van het GVB ter plaatse. Eén van hen maande een automobilist tot stoppen en legde de situatie uit. De bestuurder lapte het advies aan zijn laars en gaf vol gas. Daarbij reed hij de GVB-medewerker omver. Surveillerende agenten vonden de brokkenpiloot op het Beukenplein, waar hij werd ingerekend.

29 Bonnen bij controle

28-3-2003. Gistermiddag tussen twee en vier uur heeft een snelheidscontrole plaatsgevonden op de Stellingweg. 24 Bestuurders werden staande gehouden en kregen een bekeuring uitgereikt. Van vijf autos werd het kenteken genoteerd. De eigenaren krijgen op een later tijdstip een acceptgirokaart in de bus.

---

Drie van de 1500 bekeurd

28-3-2003. Gistermiddag en -avond zijn bij diverse alcoholcontroles ruim 1500 bestuurders aan een controle onderworpen. Opvallend was dat slechts drie automobilisten te veel hadden gedronken.Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt en er zijn rijverboden opgelegd.
---

Politie vindt vuurwapens na tip

28-3-2003. Naar aanleiding van een tip over vuurwapens viel de politie gisteren rond de middag een woning in de Mercatorbuurt binnen. Daar troffen agenten drie vuurwapens en een gestolen rijbewijs aan. De bewoner, een 43-jarige Amsterdammer, werd aangehouden. Nader onderzoek leerde dat het om twee gasvuurwapens en een niet van echt te onderscheiden nepvuurwapen ging. De zaak wordt verder onderzocht. Tegen de bezitter wordt proces-verbaal opgemaakt voor het overtreden van de Wet Wapens en Munitie.

---
Vrijwilligerswerk doen
Wilt u een bijdrage leveren aan de leefbaarheid en veiligheid in Amsterdam en omgeving? Het regiokorps Amsterdam-Amstelland zoekt mensen die graag vrijwilligerswerk willen doen.
---
Getuigen mishandeling gezocht
24-3-2003. Vrijdagochtend rond één uur werd op de Hobbemakade een 36-jarige voetganger ernstig mishandeld door inzittenden van een personenauto. Het slachtoffer liep een gebroken kaak en neus op. De daders zijn in hun auto weggevlucht.
De voetganger liep over het trottoir van de Hobbemakade. Een auto met inzittenden reed met piepende banden langs. De man zei daar iets van en werd daarop door de bestuurder en twee andere inzittenden getrapt en geslagen. De wijkteamrecherche van het wijkteam De Pijp is op zoek naar getuigen van dit ernstige incident of naar mensen die informatie hierover hebben. U kunt bellen met: (020) 559 3596. Preventief fouilleren
17-3-2003. Zaterdagavond werden in het centrum van Amsterdam van halfnegen tot twee uur ´s nachts ruim 600 mensen aan hun kleding onderzocht en meer dan 250 autos doorzocht. In totaal werden 14 steekwapens, twee busjes traangas en twee slagwapens aangetroffen en in beslag genomen. Een persoon werd aangehouden. De actie leverde overwegend positieve reacties op van de personen die gefouilleerd werden.
6-3-2003. De preventief fouilleeracties die vanaf eind november in de Binnenstad en in Amsterdam-Zuidoost gehouden worden, zijn behoorlijk succesvol. Bij de controles, die de veiligheid op straat moeten verhogen, zijn veel wapens in beslag genomen. De gefouilleerden die geen wapens bij zich hadden, en de buurtbewoners reageren zeer enthousiast.
Bij de acties, in de door de gemeenteraad aangewezen risicogebieden, werden ruim 3500 personen gefouilleerd waarvan er vijftig werden aangehouden. Tijdens de acties zijn tot nu toe130 wapens aangetroffen en in beslag genomen. Het betrof hier voornamelijk steekwapens zoals messen, priemen en schroevendraaiers. Er werden ook vuurwapens, honkbalknuppels en ploertendoders aangetroffen. Bij de controles werden ruim 600 autos doorzocht.
De mensen die de fouillering ondergaan krijgen een flyer met uitleg over de controle. De politie krijgt met name van buurtbewoners veel positieve en enthousiaste reacties omdat zij het prettig vinden dat deze acties ook voor hun veiligheid plaatsvinden. Lees hier meer over het hoe, wat, waar en waarom van preventief fouilleren.