Katholieke Universiteit Nijmegen

Bijzonder hoogleraar George de Kam in oratie
Corporaties kunnen stagnatie woningbouw doorbreken Omdat ze geen winstoogmerk hebben zijn corporaties de ideale partij om de stagnatie in de woningbouw te doorbreken. Met jaarlijks minimaal 5000 extra woningen in het goedkope en middeldure segment kunnen ze het gat vullen dat projectontwikkelaars laten ontstaan omdat het rendement van nieuwbouwprojecten snel terugloopt. Daarvoor moeten gemeenten wel bereid zijn de planning van bouwprojecten aan te passen en genoegen nemen met lagere grondopbrengsten. Dat stelt George de Kam, buitengewoon hoogleraar maatschappelijk ondernemen met grond en locaties aan de KU Nijmegen, in zijn oratie op 28 maart. Extra bouwinspanningen van corporaties zijn volgens De Kam ook nodig om te voorkomen dat met de komende uitwaaiering van woningbouw naar het buitengebied alleen de hogere inkomens bediend worden. Als de omgeving van de steden `van het slot gaat', dan ook voor iedereen.

Maatschappelijke ondernemingen

Veel non-profitorganisaties ontwikkelen zich tot maatschappelijke ondernemingen. Bekende voorbeelden zijn woningcorporaties en instellingen die wonen met zorg aanbieden. Deze on-dernemingen stellen zich ten doel om op een ondernemende manier te voorzien in maatschappelijke behoeften. Zij halen een deel van hun inkomsten uit de markt, maar anders dan bij commerciële ondernemingen blijft het volledige bedrijfsresultaat beschikbaar voor de maatschappelijke missie.
Maatschappelijke ondernemingen kunnen flexibel inspelen op behoeften in de samenleving, vaak beter dan de organisaties die sterk aan de overheid gebonden zijn. Daar staat tegenover dat de samenleving zelf slechts beperkt invloed heeft op het beleid van maatschappelijke ondernemingen.

Regels remmen maatschappelijk ondernemen in de zorgsector

In zijn oratie laat George de Kam zien dat maatschappelijk ondernemen met grond en locaties in de zorgsector om deregulering vraagt. Daardoor wordt de variatie in het aanbod van wonen met zorg groter. Bij corporaties lijkt de verzelfstandiging een kritische grens bereikt te hebben. Corporaties kunnen daar iets aan doen door een stevige impuls te geven aan de bouw van nieuwe woningen, te investeren in arrangementen met zorg, en de herstructurering van bestaande wijken voortvarend aan te pakken. Door daadwerkelijk hun betekenis te bewijzen kunnen maatschappelijk ondernemers de ruimte verdienen om te excelleren in het spanningsveld tussen publiek en privaat, meent De Kam.

Personalia

George de Kam (53) is civiel planoloog en heeft een jarenlange ervaring als beleidsadviseur bij Aedes vereniging van woningcorporaties op het gebied van grondbeleid, erfpacht en her-structurering. Sinds 2002 is hij bijzonder hoogleraar Maatschappelijk ondernemen met grond en locaties aan de Faculteit der Managementwetenschappen van de KU Nijmegen. De bijzondere leerstoel is gevestigd door de Stichting Maatschappelijke locatieontwikkeling, een initiatief van Aedes vereniging van woningcorporaties en Arcares brancheorganisatie verpleging & verzorging. George de Kam houdt zich bezig met strategieën en condities voor maatschappelijk ondernemen met grond en locaties. Zijn speciale aandacht gaat uit naar corporaties en organisaties, zoals zorginstellingen, die zich richten op het aanbieden van wonen met zorg. Vraagstukken die op dit gebied spelen zijn bijvoorbeeld de verwerving van bouwgrond en de aanpak van de (her)ontwikkeling van bestaande wijken en locaties. De bijzondere leerstoel wil een bijdrage leveren aan nieuwe ontwikkelingen in het maatschappelijk ondernemen en de daaraan verbonden aspecten van het vastgoedmanagement. Ook de manier waarop de overheid condities schept voor deze vormen van maatschappelijk ondernemen hoort bij het terrein van de leerstoel.

28-3-2003