Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Nederland en St. Maarten: Bestuurlijke problemen inventariseren

28 maart 2003

Nederland en St. Maarten vinden het van belang de problemen te inventariseren die van invloed zijn op de bestuurlijke verhoudingen in de Nederlandse Antillen. De relatie met Europa en rest van de wereld, de ontwikkelingen op het gebied van de rechtshandhaving en de interne bestuurlijke verhoudingen, mede in relatie tot het Statuut van het Koninkrijk zijn hierbij de belangrijkste onderwerpen. Dat bleek tijdens het gesprek dat minister Remkes (BZK) had met een delegatie van het bestuurscollege van St. Maarten bestaande uit gezaghebber Richards, de gedeputeerden mevrouw Wescott-Williams en de heer Marlin. Een nog in te stellen commissie evaluatie 50 jaar Statuut zou deze onderwerpen onder de loep moeten nemen.

---

Minister Remkes heeft tijdens zijn werkbezoek aan de Nederlandse Antillen en Aruba de instelling van een gezamenlijke commissie evaluatie 50 jaar Statuut aan de orde gesteld. Onderzocht zou moeten worden voor welke onderwerpen het Statuut door de tijd is achterhaald en aangepast zou moeten worden. De Arubaanse regering heeft daar in eerste instantie positief op gereageerd. De Antilliaanse minister-president meldde dit onderwerp in de ministerraad te willen bespreken. In het gesprek met het bestuurscollege van St. Maarten is vastgesteld dat zon commissie van de drie landen er snel moet komen.

Het bezoek van de delegatie uit St. Maarten aan Nederland had als oogmerk verder te praten met Nederland over de interne bestuurlijke verhoudingen van de Nederlandse Antillen en de specifieke positie van St. Maarten daarin. Het gesprek is te beschouwen als een voortzetting van de ontmoeting met het bestuurscollege van St. Maarten tijdens het bezoek dat minister Remkes een maand geleden aan de Nederlandse Antillen heeft gebracht. Minister Remkes heeft St. Maarten toen te kennen gegeven graag op korte termijn in Nederland verder te praten.

Verder heeft minister Remkes aangegeven de invoering van het advies van de werkgroep Wijers (de oprichting van een ontwikkelingsfonds per 1 januari 2004) en het advies van de Commissie Havermans (structurele verbetering van de financiële verhoudingen op de eilanden) belangrijke stappen op weg naar verbeterde bestuurlijke verhoudingen te vinden. St. Maarten vindt dat ook. Afgesproken is de snelle uitvoering van de adviezen waar mogelijk te bevorderen.

Wel is het nodig inzicht te krijgen of naast invoering van beide adviezen alle bestuurlijke problemen van de Nederlandse Antillen zijn opgelost. Minister Remkes toonde zich in dit verband bereid om zich specifiek in de problematiek van de decentralisatie van de belastingdienst op de Nederlandse Antillen te verdiepen. Dit geldt eveneens voor de wijze waarop de duurzame economische samenwerking tussen Nederland, de Nederlandse Antillen en de afzonderlijke eilanden beter kan worden ingevuld.

Tenslotte heeft minister Remkes met het bestuur van St. Maarten afgesproken dat gezamenlijk zal worden bekeken op welke wijze invulling kan worden gegeven aan verbeterde samenwerking tussen het eilandgebied St. Maarten en Frans Saint Martin.

---

© Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties -