Vereniging Nederlandse Gemeenten


---

VNG: Extra middelen onderwijshuisvesting goed overwogen besteden (28/03/03)

Volgens informatie van de VOS/abb geeft 40% van de gemeenten de extra middelen voor onderwijskundige vernieuwingen niet uit. De VNG acht de conclusie van de VOS/ABB op dit moment ongepast en gebaseerd op natte vingerwerk.

Het Rijk heeft het afgelopen jaar 45 miljoen in het gemeentefonds gestopt en in overleg met de VNG is afgesproken dat van de toename in het gemeentefonds als gevolg van het accres nog eens 68 miljoen voor onderwijshuisvesting zou worden benoemd. De VOS/ABB refereert aan dit totale bedrag van 113 miljoen.

De VNG is van mening dat het getal dat de VOS/abb noemt niet te verifiëren is. Tijdens de regionale bijeenkomsten die wij momenteel houden blijkt dat alle gemeenten met de onderwijshuisvesting 'bezig zijn', maar dat inderdaad nog niet iedereen het heeft vastgelegd in lokale verordeningen. Wij ontvangen ook anderszins signalen van gemeenten dat er ook dit jaar al een toename is van de uitgaven. Het noemen van percentages is op basis van deze signalen ook voor ons echter onmogelijk.

De VNG adviseert gemeenten verstandig om te gaan met de middelen; een euro kun je maar een keer uitgeven. Er moeten keuzes gemaakt worden. Onze claim voor de benodigde middelen voor onderwijshuisvesting lag immers hoger dan de toevoeging aan het gemeentefonds. Het is beter om over een half jaar goed, verstandig en voor de lange termijn te investeren, dan vandaag te investeren en morgen te moeten constateren dat de helft vergeten is. Met álle besturenorganisaties -inclusief de VOS/abb- is deze lijn afgesproken.

De minister van Onderwijs zal dit najaar de resultaten van een nieuwe monitor onderwijshuisvesting presenteren aan de Tweede Kamer. Dan zal de minister een (financieel) beeld schetsen hoe gemeenten presteren. Tot die tijd blijft het gissen naar cijfers en percentages.