Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 28-03-2003
Persberichten districten Heerlen/Kerkrade (HP12.20) Vrijdag 28 maart 2003

Heerlen, hennepplantage aangetroffen.

Donderdagmorgen 27 maart 2003 heeft de politie omstreeks 11.30 uur in de kelderverdieping van een bedrijf gevestigd aan de Rotterdamstraat te Heerlen een hennepplantage aangetroffen. De hennepplantage bestond uit 87 grote moederplanten die beschenen werden door 8 assimilatielampen. Verder trof de politie een koolstoffilter, een afzuiginstallatie, transformatoren, ventilatieapparatuur en groeimiddelen aan. Na monsterneming van de hennepplanten en na overleg met de Officier van Justitie werd de gehele kwekerij ontmanteld. Tegen de eigenaar van de kwekerij werd in het kader van snelrecht proces-verbaal opgemaakt.

Heerlen, verzet tegen politie.

Een 40 jarige inwoner van Heerlen is donderdagmiddag 27 maart 2003 door de politie aangehouden nadat hij in op de Saroleastraat te Heerlen betrapt werd op bedelen. De man sprak in het centrum van Heerlen meerdere mensen aan en vroeg om geld. De politie heeft de man aangehouden en wilde hem meenemen naar het politiebureau. De man liep in eerste instantie ook gewoon mee, maar hoe korter bij het politiebureau, hoe meer hij zich lastig begon te gedragen. Hij schold beide politieagenten uit en gebruikte daarbij beledigende woorden. Ook verzette hij zich. Hij wilde niet meer mee naar het politiebureau. Na hem geboeid te hebben kon hij aan het politiebureau ingesloten worden. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Hoensbroek, winkeldief aangehouden.
Donderdagmiddag 27 maart 2003 heeft de politie een 30 jarige inwoner van Heerlen aangehouden nadat deze in een telefoonwinkel aan de Hoofdstraat te Hoensbroek een telefoon vanaf de toonbank wegnam. Kort na het bezoek van twee mannen in de telefoonwinkel werd vanaf de toonbank een telefoon met een winkelwaarde van bijna 600 euro gemist. Het personeel had echter in de kantoorruimte via de bewakingsmonitoren de diefstal zien plegen. Zijn zagen dat een man de telefoon wegnam en deze meteen doorgaf aan een tweede man. Toen personeel het tweetal wilde aanspreken over de diefstal hadden beide mannen de winkel inmiddels verlaten. In de Langstraat in Hoensbroek werd een van beide dieven door het personeel achterhaald. De dief ontkende elke betrokkenheid bij de diefstal. Hij werd door de gewaarschuwde politie aangehouden en voor verder onderzoek ingesloten aan het bureau. Daar bekende hij de diefstal wel. Echter de telefoon zou hij tijdens zijn vlucht aan een onbekend man hebben gegeven, terwijl personeel gezien had dat hij de telefoon in de winkel al aan zijn kompaan gegeven had. De politie stelt een verder onderzoek in.

Landgraaf, alcoholcontroles.
Vrijdagavond en zaterdagmorgen hebben in Landgraaf op de Heerlenseweg en de Brunsummerweg alcoholcontroles plaatsgevonden. De controles vonden plaats tussen 20.00 en 03.00 uur. In het totaal werd van 188 bestuurders een alcoholblaastest afgenomen die in twee gevallen voor de bestuurder negatief uitviel. Beide blaastesten gaven aan dat de bestuurders alcohol gedronken hadden. Zij werden meegenomen naar het politiebureau waar zij hun medewerking moesten verlenen aan een ademanalyse. Nadat de uitslag een hoger alcoholpromillage aangaf dan 0.5 promille (0.7 en 1.0 promille) werd tegen hun proces-verbaal opgemaakt. Een van beide bestuurders, een 30 jarige inwoner van Landgraaf, kregen een transactievoorstel van 190 euro aangeboden. Een 54 jarige inwoner van Landgraaf kreeg een bekeuring. In dit geval zal de Officier van Justitie de hoogte van de boete bepalen. Na verhoor konden zij huiswaarts met een rijverbod.

Kerkrade, sigarenwinkel overvallen.
Donderdagavond 27 maart 2003 heeft in een sigarenzaak gevestigd aan de Poststraat te Kerkrade een gewapende overval plaatsgevonden. De buit bestond uit een geldbedrag van enkele honderden euros. De 38 jarige eigenaar van de sigarenzaak bemerkte donderdagavond omstreeks 20.10 uur dat een onbekende man zijn winkel binnenkwam. De man, ongeveer 1.70 lang en naar schatting tussen de 25 en 28 jaar, ging gekleed in een dikke wollen trui of vest met een dikke kraag en een jeansbroek. Op zijn hoofd droeg hij een wollen mutsje. De onbekende man liep op de eigenaar van de sigarenzaak toe en trok plotseling een vuurwapen waarmee hij de eigenaar bedreigde. Deze werd gedwongen het in de kassa aanwezige geld af te geven. Dit bedroeg enkele honderden euros. Na het in bezit krijgen van het geld ging de overvaller er meteen vandoor, verliet de winkel en liep weg in de richting van het busstation.
De gewaarschuwde politie stelde meteen een uitgebreid onderzoek in de omgeving in, maar trof de overvaller niet meer aan. Een verder onderzoek wordt ingesteld.

Kerkrade, vluchtmisdrijf.
Een 22 jarige automobilist uit Jabeek is vrijdagmorgen 28 maart 2003 door de politie aangehouden nadat hij een aanrijding veroorzaakte op de Strijthagenweg en daarna meteen te voet van de ongevalsplek vluchtte.
Op de Strijthagenweg te Jabeek reed omstreeks 03.15 uur de bestuurder van een personenauto tegen een geparkeerde personenauto aan. Het inbraakalarm van de auto werd daardoor in werking gesteld en werden de omwonenden gewekt. Deze zagen twee jongens uit de auto stappen en meteen de benen nemen. De gewaarschuwde politie stelde daarop meteen een onderzoek in de omgeving in en trof op de Seghemanstraat de twee jongens aan. Het tweetal werd door de straatbewoners herkend. De bestuurder werd daarop door de politie aangehouden. Hij bleek naar alcohol te ruiken waarop aan het politiebureau een ademanalyse afgelegd moest worden. De uitslag gaf een alcoholpromillage aan tussen 0.5 en 0.6. Verder bleek de bestuurder niet in het bezit te zijn van een rijbewijs en bleek tevens de auto niet verzekerd te zijn. De politie heeft tegen de 22 jarige inwoner van Jabeek een uitgebreid proces-verbaal opgemaakt.

Kerkrade, inbreker bekent 20 inbraken.
Op 18 maart 2003 heeft de politie een 36 jarige man zonder vast woon- of verblijfplaats aangehouden (de laatste maanden verblijvend op verschillende plaatsen in Brunssum) die ervan verdacht werd meerdere malen in scholen en bedrijven ingebroken te hebben en daarbij voornamelijk computers en randapparatuur meenam. Deze inbraken pleegde hij in het tijdsbestek tussen augustus 2002 en februari 2003 niet alleen in Kerkrade maar zelfs in heel zuidelijk Limburg. De verdachte werd in verzekering gesteld en bekende tijdens de verhoren 20 inbraken in bedrijven en scholen. De directies van de bedrijven waarvan de inbraken werden opgelost zijn of worden nog door de politie benaderd. Van de gestolen apparatuur heeft de politie niets teruggevonden. De verdachte bevindt zich nog steeds in hechtenis. Niet uitgesloten is dat de verdachte debet is aan nog veel meer inbraken in scholen en bedrijven. Het onderzoek wordt voortgezet.