BERICHT UIT BRAZILIË- nummer 1- jan/feb. 2003

De nieuwsbrief van de Braziliaans- Nederlandse Stichting 'Maurits van Nassau- de Braziliaan- 400 jaar' houdt u maandelijks op de hoogte van de voorbereidingen van de viering in Brazilië in 2004 van de 400ste geboortedag van Johan Maurits van Nassau-Siegen. Hij was gouverneur te Recife (1637-1644) voor de West Indische Compagnie tijdens de Hollandse bezetting van het noordoosten van Brazilië. Maurits van Nassau bouwde wegen, bruggen, wees- en ziekenhuizen, tuinen en gebouwen, bracht structuur en een tolerante geest, en bovendien kunstenaars (Frans Post, Albert Eckhout), wetenschappers en architecten naar de stad Recife. Tot op de dag van vandaag is hij een bekend en geliefd figuur onder de bevolking van Brazilië.

'TRILHA DOS HOLANDESES' in voorbereiding voor officiële opening door HM Koningin Beatrix in maart te Brazilië

Op het schiereiland Itamaracá in Brazilië is in januari de aanleg gestart van het zogenaamde 'Pad van de Hollanders'. Het wandelpad moet een ecologisch- historische route worden over het 'Trilha dos Holandeses', het pad waarover ooit soldaten in dienst van de WIC marcheerden, op weg van Fort Oranje naar het verderop gelegen dorpje met de huidige naam 'Vila Velha', oude stad. Het Fort Oranje werd in 1631 gebouwd door de West Indische Compagnie (WIC), ten tijde van de bijna 25 jaar (1630-1654) durende Hollandse bezetting van het Noordoosten van Brazilië. Het eiland ligt ongeveer 50 km ten noorden van de eveneens in de 17e eeuw door de Hollanders gebouwde handelsplaats Recife en het oude koloniale stadje Olinda. Op dit moment wordt er door een Braziliaans- Nederlands team van archeologen onderzoek verricht naar resten en locaties van de Hollandse periode.

Op 28 maart a.s. zal het pad geopend worden door HM Koningin Beatrix, tijdens haar officiële bezoek aan Brazilië. Er wordt op dit moment een nieuwe brug gebouwd aan het einde van de route, bij het dorpje Vila Velha, om de ruïnes van de originele brug te kunnen bewonderen. De werkzaamheden zijn in volle gang en de dorpsbewoners worden voorgelicht en voorbereid op het op handen zijnde hoge bezoek. De Hollanders die vandaag de dag voet op Braziliaanse grond zetten worden, vooral in het Noordoosten, met open armen ontvangen door de Braziliaanse bevolking. "Waren de Hollanders maar gebleven" is een gevleugelde uitspraak onder Brazilianen. Deze opmerkelijk positieve terugblik op de Hollandse koloniale tijd, is grotendeels de verdienste van Johan Maurits van Nassau-Siegen, gouverneur van de WIC. In zijn dienst kwamen wetenschappers en kunstenaars als Frans Post en Albert Eckhout naar dit verre oord vol slangen en ander gespuis, om ervoor te zorgen dat "al het merckwaaerdigs u ontmoet" in kaart gebracht en met penseel vastgelegd werd. Daarnaast hield Nassau er een progressief tolerant beleid op na, en stelde hij een bestuurlijke structuur van gemeenteraden in. Ook bouwde hij paleizen, wees- en ziekenhuizen en bruggen en legde hij de eerste botanische tuin van de Amerika's aan. Zijn 400e geboortedag zal in 2004 in Brazilië zowel als in Nederland en Duitsland herdacht worden met tentoonstellingen, evenementen en symposia.

Koningin Beatrix zal op 28 maart kennismaken met de werkzaamheden op Fort Oranje en waarschijnlijk per boot de locatie van de brug bereiken, om de officiële opening te verrichten. Zo zal zij de plaats bezoeken waar haar voorvader, en naamgenoot van haar zoon Maurits, ooit de droom koesterde van een Holland in de tropen.

Voor meer informatie over 'Maurits van Nassau- de Braziliaan- 400 jaar', Fort Oranje, MOWIC, of een interview met Dr. Hannedea van Nederveen Meerkerk, kunsthistoricus en werkzaam op Fort Oranje:

Pers Contact:

Judith de Jong, tel: 06-16108317/ 020-4636560

judithdejong@hotmail.com

Willem Muller, bestuurslid Nassau400 en MOWIC Foundation,

willem.muller@hetnet.nl


---

Website Maurits van Nassau- de Braziliaan- 400 jaar:
- Brazilië: http://paginas.terra.com.br/arte/nassau400
- Duitsland: www.johann-moritz.de

Website Fort Oranje, Ilha de Itamaracá: www.fortorangeproject.pro.br


---


---

De aanleg van het 'Trilha dos Holandeses' is een initiatief van de stichting MOWIC* en het Archeologisch Laboratorium van de Federale Universiteit van Pernambuco voor het project 'Maurits van Nassau- de Braziliaan- 400 jaar'


* MOWIC = Foundation for Exploration and Conservation of Monuments of the Dutch West India Company
Sponsoring: Petrobras, Bompreço (Ahold), Copergás, Nederlandse Ambassade te Brazilië, Gemeente Itamarac


---- --