Koninklijk Horeca Nederland

Persbericht 26 maart 2003

Werkbezoek Voedselveiligheid in de Horeca

WOERDEN, 26 maart 2003 - Op vrijdag 28 maart nemen CDA-kamerleden Magreet Smilde, Joop Atsma, Rendert Algra een kijkje in de keuken van de horecaondernemer. De volksvertegenwoordigers worden door Koninklijk Horeca Nederland geconfronteerd met de hoeveelheid aan regels en wetten, waaraan horecaondernemers moeten voldoen als het gaat om voedselveiligheid en de hoge administratieve lastendruk.

Het programma begint om 13.30 uur met een rondleiding op Landgoed Lauswolt, Van Harinxmaweg 10 in Beesterzwaag.

Als gevolg van voedselschandalen, crises als BSE en MKZ en de ijzersterke positie van consumentenorganisaties hebben de Nederlandse en Europese regelmakers besloten het voedselproces "van grond tot mond" te willen beheersen en het liefst álle risico's uit te sluiten. Het resultaat: ons voedsel is nog nooit zó veilig geweest!

Koninklijk Horeca Nederland vindt veilig voedsel een groot goed, maar vindt ook dat er zo langzamerhand wel voldoende regels zijn op dit gebied. De horeca wordt nogal eens over één kam geschoren met de levensmiddelenindustrie en -detailhandel. Met als gevolg nauwelijks uitvoerbare regels. Zo moet een horecaondernemer al na twee uur een versgebakken appeltaart weggooien. Die is dan nog niet eens goed op smaak.

Ook is het niet meer mogelijk nog een uitsmijter te serveren zonder de salmonellaregels te overtreden. Tijdens dit werkbezoek zal Koninklijk Horeca Nederland laten zien hoe de veiligheid van voedsel in de horeca gewaarborgd wordt, en welke mogelijkheden en beperkingen er zijn om dit proces te verbeteren.

Programma, deel I

Bilderberg Landgoed Lauswolt Bilderberg Landgoed Lauswolt, Van Harinxmaweg 10
9244 CJ Beesterzwaag
telefoon 0512 - 38.12.45
fax 0512 - 38.14.96
e-mail lauswolt@bilderberg.nl
website: www.lauswolt.nl

13.30 - 14.00 uur Tijdens de rondleiding door het bedrijf zullen medewerkers van Koninklijk Horeca Nederland en dhr. Cramer van Landgoed Lauswolt iets vertellen over voedselhygiëne in de horeca en de huidige issues die zich op dit terrein voordoen.

Programma, deel II

Petit restaurant De Vergulde Turf Petit restaurant De Vergulde Turf Hoofdstraat 37
8401 BV Gorredijk
website: www.deverguldeturf.nl

14.30-15.30 uur Dhr. De Jong laat zien hoe regels in de praktijk uitwerken in een klein restaurantbedrijf. Tijdens dit onderdeel komt de hoge administratieve lastendruk van kleine horecaondernemers aan de orde.
15.30 uur Afsluiting werkbezoek

Namens Koninklijk Horeca Nederland zullen beleidsmedewerker Ramona Bakker en Sectormanager Restaurants Harm Heeres aanwezig zijn.

Vertegenwoordigers van de pers zijn van harte uitgenodigd dit werkbezoek bij te wonen. Wilt u zo vriendelijk zijn u op te geven bij Ramona Bakker,
06 - 51 58 08 41.

Noot voor de redactie -