Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

Van het Vredesaktiekamp Volkel

28 maart: rechtszaak tegen vredesactiviste Barbara Smedema

Nijmegen. 27 maart 2003 - Op vrijdag 28 maart, om 11.30 uur moet Barbara Smedema bij de politierechter in Den Bosch voorkomen voor haar openlijke ontwapeningsaktie op de vliegbasis Volkel. De rechtszitting is openbaar, en vindt plaats in de rechtbank aan de Leeghwaterlaan in Den Bosch (direct achter het NS-station).

Op 9 februari sloeg Barbara Smedema met een voorhamer drie Amerikaanse communicatieschotels kapot. De schotels waren bedoeld voor de communicatie rond kernwapens in Europa. De aktie was een protest tegen de dreigende oorlog tegen Irak. Barbara is bij de aktie aangehouden.

De aanklachten tegen haar zijn: artikel 350 (vernieling), artikel 141 (openlijk geweld in vereniging) en artikel 352 (vernieling van een gebouw).

Over het waarom van haar aktie legde Barbara Smedema zowel voor als na haar aktie de volgende verklaring af:

,,Op de vliegbasis Volkel liggen al dertig jaar in het geheim Amerikaanse kernwapens en vindt er voorbereiding tot massavernietiging plaats.
De VS hebben het grootste arsenaal massavernietigingswapens en maken geen aanstalten om te ontwapenen, in tegendeel. De VS bewapenen dictators over de hele wereld, Saddam Hussein is er slechts een van. Geen enkel land is een serieuze bedreiging voor de VS. De redenen voor de oorlog in Irak liggen op het politiek-economische vlak, toegang tot de olievelden is een belangrijke factor.

De consequenties van een oorlog tegen Irak zijn niet te overzien. De oorlog zal een ramp zijn voor de verzwakte bevolking van Irak.

Het doel van de VS is niet het vestigen van democratie in Irak of het beschermen van mensenrechten. Het land moet een veilige plek zijn voor handel.

Op dit moment sterven elke dag duizenden kinderen. Om alle mensen in de wereld te voorzien van voedsel, water, onderdak, gezondheidszorg en een schoon milieu is 0,7 miljard dollar nodig. Wereldwijd wordt er 2 miljard dollar uitgegeven aan bewapening. Aan deze idiote situatie moet een eind komen. Ik heb niet de illusie dat ik met mijn aktie de oorlogsmachine kan stoppen maar ik wil iets laten zien van hoop en vertrouwen dat het anders kan in deze wereld''.



Ingezonden persbericht