Ministerie van Buitenlandse Zaken

PERSBERICHT MINBZ: Voorstel Nederland en Frankrijk: versterking van de Europese Commissie

Nederland en Frankrijk willen dat de Europese Commissie een sterkere rol krijgt in een grotere Europese Unie. Dat stellen zij in een gezamenlijk voorstel dat hun vertegenwoordigers in de Europese Conventie (minister Dominique de Villepin en Gijs de Vries), vrijdag 28 maart, hebben gepresenteerd.

Juist in een grotere Europese Unie is de samenbindende en initiërende rol van de Europese Commissie belangrijk. Daarom doen Nederland en Frankrijk een aantal concrete voorstellen:


- Er zou een 'Europese minister voor buitenlandse zaken' moeten komen, door de commissaris voor
externe betrekkingen samen te voegen met de functie hoge vertegenwoordiger buitenlands beleid (die namens de lidstaten optreedt). Deze door de Europese regeringsleiders gekozen figuur zou het initiatiefrecht op het buitenlands- en veiligheidsbeleid krijgen en verantwoording afleggen aan de Raad.


- De Commissie krijgt meer initiatiefrecht, met name bij het opstellen van de langere termijn strategie van de EU, of bij die gevallen waarbij een kleinere groep lidstaten al verder wil gaan bij Europese samenwerking ('versterkte samenwerking');

- De uitvoerende macht ligt meer exclusief bij de Commissie. Die de bevoegdheid krijgt uitvoeringswetgeving vast te stellen;

- De Commissie krijgt een sterkere rol bij het sociaal-economisch beleid van de EU. Zo zou de Commissie de economische huishouding van lidstaten scherper in de gaten moeten houden, zou ze de opsteller moeten worden van de globale economische richtsnoeren, en de economische prestaties van de lidstaten systematischer moeten gaan vergelijken.

- Het Europees Parlement kiest de voorzitter van de Commissie. Het EP kan de Commissie naar huis sturen. Het Europees Parlement moet ontbonden kunnen worden.

- de Commissie zou het recht moeten krijgen de lidstaten ook op het terrein van justitie en binnenlandse zaken voor het hof te roepen als zij Europese wetten en regels niet naleven ('ingebrekestelling').
Dit voorstel dienen Dominique de Villepin en Gijs de Vries samen in bij de Conventie. Nederland en Frankrijk zullen ervoor ijveren dat deze concrete ideeën ook worden opgenomen in het Verdrag dat de Conventie aan het schrijven is.