Gemeente Amsterdam

Platform criminaliteitsbeheersing Amsterdam
28 maart 2003 - Johanneke Helmers

Het Platform Criminaliteitsbeheersing Amsterdam (PCA) officieel van start gegaan. In het platform werken verschillende partijen intensief samen om de criminaliteit waarmee ondernemers zich geconfronteerd zien, tegen te gaan. Een unieke publiek-private samenwerking.

Onno Peer is door de verantwoordelijke wethouder Economische Zaken, Geert Dales, als veiligheidsmanager aangesteld om voor de uitvoering te zorgen. Peer was tot vorig jaar portefeuillehouder in het stadsdeel Slotervaart/Overtoomse Veld. In zijn portefeuille onder andere Economische Zaken. Daarvoor werkte hij in het bedrijfsleven. Hij is op dit moment associé bij InterMaat PPM, een dochteronderneming van Boer & Croon. Hij kent beide werelden die samen het platform vormen.

Werkprogramma 2003

Steeds meer ondernemers krijgen te maken met inbraak, diefstal, vernieling, brandstichting, graffiti, fraude, computercriminaliteit of afpersing en bedreiging. Veiligheid voert dan ook met stip de prioriteitenlijst van het bedrijfsleven aan. Om de problematiek terug te dringen wordt jaarlijks een werkprogramma opgesteld met een aantal resultaatgerichte actiepunten.

In het werkprogramma 2003 worden drie prioriteiten genoemd: winkelcriminaliteit, bedrijventerreinen en voorlichting.
* Winkelcriminaliteit

Elke Amsterdamse winkelier is gemiddeld 1 keer per jaar slachtoffer van een zwaar incident, zoals beroving en bedreiging met een wapen. Ook winkeldiefstal is aan de orde van de dag. De binnenstad start een pilotproject om winkeldiefstal tegen te gaan. Dit houdt onder andere in dat het doen van aangifte vereenvoudigt en dat veelplegers de toegang tot winkels kan worden ontzegd.

* Bedrijventerreinen

Bedrijven en instellingen op bedrijventerreinen komen steeds vaker in aanraking met met diefstal en inbraak. Elders in het land experimenteert men met volgsystemen. Autos kunnen zo worden getraceerd bij hun weg over een bedrijventerrein. Ook past men vormen van toegangsbeperking (slagboom) en camerabewaking toe. De veiligheidsmanager gaat met de partijen om de tafel om dit in Amsterdam ook te introduceren. Daarnaast gaat het PCA het gebruik van nieuwe media stimuleren als aanvulling op de bewaking van bedrijventerreinen. Via web-cambewaking bijvoorbeeld kunnen ondernemers zelf een oogje in het zeil houden.

* Voorlichting en informatie

Via voorlichting en informatie wijst het PCA ondernemers in Amsterdam op de mogelijkheden voor het terugdringen van criminaliteit. Organisatorische, bouwkundige, technische en elektronische maatregelen maken daar deel van uit. Maar ook een meldwijzer voor de ondernemers waarin duidelijk staat waar en hoe delicten kunnen worden gemeld.

Veiligheidsmanager Onno Peer gaat nu met de betrokken partijen met dit werkprogramma aan de slag en komt zo snel mogelijk met een concreet plan van aanpak op basis van de actiepunten uit het werkprogramma.

NB

De gemeente Amsterdam, het politiekorps Amsterdam-Amstelland, het Arrondissementsparket Amsterdam en de vertegenwoordigende organisaties uit het bedrijfsleven werken samen in het platform. Betrokken partijen uit het bedrijfsleven zijn: MKB Amsterdam, Kamer van Koophandel Amsterdam, ORAM (Amsterdamse ondernemersvereniging), Vereniging Amsterdam City, Koninklijke Horeca Nederland en FNV Amsterdam.

© Gemeente Amsterdam