Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DNO. 2003/875
datum
28-03-2003

onderwerp
Leidraad 'opvang gewone en grijze zeehonden'
TRC 2003/2440

bijlagen
1

Geachte Voorzitter,

Hierbij bied ik u de leidraad 'opvang gewone en grijze zeehonden' aan.

Deze leidraad is opgesteld door mijn ministerie in overleg met betrokken organisaties, omdat er behoefte bleek te zijn aan een nationaal beleidskader voor het omgaan met de opvang van gewone en grijze zeehonden in de Nederlandse kustwateren. Tevens wordt hiermee tegemoetgekomen aan internationale afspraken over zeehondenbeleid.

datum
28-03-2003

kenmerk
DNO. 2003/875

bijlage

Kern van de leidraad is het streven om tot minimalisering van de opvang van zeehonden te komen, conform de trilateraal gemaakte afspraken.
Het beleid zoals dat is neergelegd in deze leidraad bevat onder meer normen en gedragsregels voor de opvang. Gelet hierop zal de leidraad worden gekoppeld aan de op grond van de Flora- en faunawet en Natuurbeschermingswet te verlenen ontheffingen voor de zeehondenopvangcentra.

Met deze leidraad wordt beoogd te komen tot een beter evenwicht tussen natuurlijke processen en dierenwelzijnaspecten. Dit wordt bereikt door heldere regels voor de opvang te formuleren, zodanig dat daarmee een duidelijk handhavingskader ten aanzien van de opvang van zeehonden wordt geboden.

Aangezien de leidraad geldt voor een ieder die in aanraking komt met (de opvang van) zieke, verzwakte, gewonde, of verlaten (jonge) zeehonden, en een brede maatschappelijke bekendheid gewenst is, zal aan het communiceren van de leidraad de nodige aandacht worden gegeven.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

dr. C.P. Veerman

Bijlage:
Leidraad 'opvang gewone en grijze zeehonden' (PDF-formaat, 133 Kb)
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel http://www.minlnv.nl/infomart...2003/par03092.htm .

---