EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Brussel maakt eindelijk volwassen concurrentie op het spoor mogelijk

De Raad van Transport ministers heeft besloten de spoormarkt voor goederenvervoer vanaf 2008 open te stellen. EVO heeft in zijn lobby steeds gepleit voor een eerdere openstelling van de nationale markten. Toch beschouwt de verladersorganisatie dit besluit als belangrijke overwinning omdat het volwassen concurrentie op het spoor eindelijk mogelijk maakt.

EVO verwacht dat de tarieven voor spoorvervoer na 2008 met dertig procent zullen dalen. Een aantrekkelijk geprijsd spoorproduct heeft zondermeer een positief effect op het gebruik van de Betuweroute.

De Raad van Transportminister heeft ook een akkoord bereikt over het opstellen van uniforme veiligheidsregels voor het spoor. In de toekomst komen er veiligheidsregels op EU-niveau. Lidstaten, waaronder Nederland, die strengere regels willen opstellen, moeten die eerst voorleggen aan de Europese Commissie.

Vanaf 1 maart van dit jaar is het internationale spoorvervoer opengesteld op het Trans Europese Netwerk. Dit omvat de hoofdverbindingen binnen Europa. In 2008 zou de rest van het netwerk worden geopend. De raad heeft dit vervroegd tot 2006.