Ingezonden persbericht


Persbericht

Wageningen Universiteit ontwikkelt DNA-advertentie

Melkkoeien worden merkkoeien

Enschede 28 maart - De Wageningen Universiteit heeft na 6 jaar intensief DNA onderzoek het geheim ontrafeld dat ten grondslag ligt aan de natuurlijke variatie van koeienvlekken.Een onderzoeksteam is erin geslaagd het gen dat de patroonvariatie veroorzaakt uit het DNA van de koe te isoleren. Vervolgens heeft de universiteit een natuurlijke methode ontwikkeld die het mogelijk maakt het vlekkenpatroon van de koe tijdelijk aan te passen. Communicatie-ontwerpbureau Axis Media-ontwerpers te Enschede is ingeschakeld om het DNA-technologieconcept te vermarkten.

Axis introduceert het concept onder de titel DN/Ad, adverteren op koeien met behulp van DNA technologie. Het vlekkenpatroon van de koe kan met een eenvoudige ingreep volledig worden bepaald. Een logo of tekst is op de huid van het dier te realiseren door sturing van het vlekkenpatroon. Het effect is na 20 dagen uitgewerkt en volledig onschadelijk voor de koe.

De universiteit koos voor commercialisering van de methode om de link tussen onderzoek en innovatieve producten en diensten te accentueren. "De kloof tussen marktgericht werken en R&D wordt kleiner door onderzoekers samen te laten werken met marketing- en communicatiemensen" aldus Prof. Johan van Arendonk, hoogleraar van de Universiteit. Van Arendonk leidde het researchteam dat het vlekken-gen heeft geïsoleerd.

De eerste DN/Ad koe wordt aanstaande dinsdag van 14.00 tot 17.00 uur gepresenteerd in de villatuin van Axis Media-ontwerpers, Oldenzaalsestraat 123 te Enschede. Professor Johan van Arendonk van de Universiteit van Wageningen en Rob Dieleman, directeur van Axis staan die dag geïnteresseerden te woord en verzorgen een demonstratie.

De koeien worden per dag verhuurd en het aanpassingsproces neemt ongeveer vier weken in beslag. Een koe moet dan ook anderhalve maand voor de advertentieperiode worden gereserveerd. Dit kan telefonisch of via de website. De minimale advertentieperiode bedraagt 20 dagen. De kosten voor de huur van een koe variëren van ¤ 100,- tot ¤ 500,- per dag.

////////////////////////////////////Einde persbericht////////////////////////////////////

Noot voor de pers:
U bent aankomende dinsdag van harte uitgenodigd voor de presentatie van de eerste DN/Ad koe van 14.00 tot 17.00 aan de Oldenzaalsestraat 123, Enschede.