Zeehondencreche Pieterburen

P E R S B E R I C H T

Pieterburen, 28 maart 2003

De Zeehondencrèche Pieterburen is boos op minister Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Volgens een nieuwe leidraad die door de minister naar de Tweede Kamer is gestuurd, mogen uit delen van de Waddenzee voortaan helemaal geen zieke, gewonde en jonge zeehonden meer worden gered.

"Door het onthouden van hulp sterven die zeehonden een onnodige en vaak pijnlijke dood. Een onethisch standpunt," zegt Lenie 't Hart, directeur van de Stichting Zeehondencrèche Pieterburen. "Iedereen heeft de plicht om hulp te bieden als dieren hulpbehoevend zijn. Dat is niet alleen een blijk van beschaving, maar het is zelfs wettelijk bepaald. De bewering van het ministerie dat de Waddenzee een "nagenoeg ongerept natuurgebied" zou zijn, is helaas niet juist. De minister wil zieke, verzwakte en verlaten zeehonden (huilers) aan hun lot overlaten. Dat komt neer op een doodsstrijd van tien dagen."

Viroloog Prof. Dr. Osterhaus van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, die veel onderzoek in Pieterburen heeft gedaan, voegt daar aan toe: "Het argument van de minister dat er bij de opvang van zeehonden sprake zou zijn van `insleep van ziektekiemen' en `afname van resistentie' in de natuurlijke populatie is bij de opvang in Pieterburen absoluut niet aan de orde."

Minister Veerman had vrijdagmiddag nog een gesprek met de Zeehondencrèche toegezegd. De crèche betreurt het dan ook dat de leidraad voortijdig naar de Tweede Kamer is gestuurd. Lenie `t Hart: "De komende week zullen we ons richten op het Binnenhof. We verwachten niet dat er één politieke partij is die de minister zal volgen in zijn voornemen om zeehonden te laten creperen."

Einde bericht