Gemeente Emmen


---

Persbericht: Collegeprogramma 2003-2006, 28 maart 2003

Collegeprogramma 2003 2006:
Burgergericht, toekomstgericht en toetsbaar

Het collegeprogramma is een uitwerking van het bestuursakkoord van de collegepartijen en van het raadsprogramma. Het programma is mede gebaseerd op de al eerder vastgestelde strategienota en kadernota Grotestedenbeleid (GSB). Zoveel als mogelijk zijn de keuzes uitgewerkt in concrete inspanningen en acties. Dit alles maakt het collegeprogramma transparant en toetsbaar.

Samenwerken
Het college kiest heel duidelijk voor een bestuurlijke invulling waarbij de lokale overheid een regisserende, een dienstverlenende en een interactieve rol speelt. Rollen die bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de gemeente Emmen en haar inwoners. De uitwerking van deze ambitie is samen te vatten in de volgende zinnen:

- het maken van verantwoorde keuzes door samen te denken en te werken,
- deze keuzes uitdragen door helder te zijn in wat we doen, waarom we het doen en hoe we het doen met inachtneming van ieders belangen en gevoelens én er naar te handelen,

- verantwoordelijkheid dragen en nemen én daarover verantwoording afleggen.

De opgaven
De opgaven die het college wil realiseren in de komende jaren zijn in hoofdlijnen ook al verwoord in de Strategienota en kadernota GSB. Versterken van de economische structuur is de hoofddoelstelling van het gemeentelijk beleid. Dit beleid is verder uitgewerkt in een achttal programmas, te weten:

1. Kansrijke bedrijfssectoren
Het college wil meer bedrijven naar Emmen halen die nieuwe markten en producten meebrengen. Maar ook aan de hier al gevestigde bedrijven hecht het college grote waarde. Binnen de gemeente is voldoende ruimte voor deze bedrijven om uit te breiden. Maar er is ook voldoende ruimte voor nieuwe bedrijven, zoals bijvoorbeeld in de tuinbouw of recreatie en toerisme. Het creëren van verscheidenheid in werkgelegenheid versterkt de economische onafhankelijkheid. Zo wil het college onder meer ruim 450 extra arbeidsplaatsen in de distributie en transportsector hebben gerealiseerd in 2006.

2. Arbeidsmarkt
Allereerst is het behoud van bestaande bedrijven van groot belang voor de werkgelegenheid. Nieuwe bedrijven brengen daarnaast meer werkgelegenheid. Meer mensen aan het werk! In Emmen zijn er genoeg mensen die graag aan het werk willen. Mensen die op dit moment nog in de WW of de Bijstand zitten. En er zijn mensen die nog niet als werkzoekende staan ingeschreven, maar die misschien best een aantal uren per week willen werken. En tenslotte zijn er de nieuwe Nederlanders die ook een plek moeten vinden op onze arbeidsmarkt. Het college wil er aan werken om het aantal mensen in de bijstand 3% onder de landelijke groei te houden.

3. Bedrijventerreinen
Emmen heeft volop ruimte. De gemeente investeert in een aantal bedrijvenlocaties; nieuwe bedrijfsterreinen, tuinbouwgebieden en kantoorlocaties waar de bedrijven zich kunnen vestigen. Het college verwacht in 2006 al 60 hectare van het glasareaal in het tuinbouwgebied Rundedal te hebben gerealiseerd.

4. Aantrekkelijk woon- en leefklimaat
Voor de inwoners en toekomstige inwoners van Emmen wil het college een aantrekkelijk woon- en leefklimaat bieden. Emmen is groen en wil dat ook graag blijven. Sterker nog, de komende jaren investeren we in de aanleg van extra groen. Emmen wil met het unieke landelijke gebied wat in haar gemeente is, aantrekkelijk blijven om te wonen, te werken en te recreëren. Maar een mooie omgeving is niet voldoende, de woningvoorraad moet ook afgestemd worden op de vraag. Een goed milieu maakt evenzeer deel uit van een aantrekkelijk woon- en leefklimaat. Het college wil daarom tot 2006 20% van de bekende gevallen van urgente bodemverontreiniging saneren.

5. Emmen als vitale stad
Emmen heeft dus ambitieuze plannen voor de komende jaren. Emmen is voor de regio Zuidoost-Drenthe hét centrum. Om die centrumfunctie te behouden is het belangrijk een centrum te hebben waar volop mogelijkheden zijn voor uitgaan, winkelen, restaurants enz. Een aantrekkelijk centrum is voor bedrijven en toekomstige inwoners een afweging in hun keuze om hierheen te komen. Kantoorlocaties in het centrum voor bedrijven die vanuit onze regio willen werken is dus eveneens belangrijk. Investeren in het centrum is een van de pijlers in alle plannen. Het college heeft daarnaast zeker ook aandacht voor kleinschalige bedrijvigheid.
Zo wil het college de kleine, door zelfstandige ondernemers geëxploiteerde, winkels in Emmen-centrum Noord stimuleren.

6. Bereikbaarheid
Emmen moet goed bereikbaar zijn. Aansluiting op de internationale verkeerswegen is van groot belang. De A37 vanaf Holsloot naar de Duitse grens moet een vierbaans autosnelweg zijn om die goede verbindingen te realiseren.
Maar ook in de gemeente zelf is bereikbaarheid essentieel. Woon-werkverkeer, goede busverbindingen tussen de verschillende delen van onze gemeente, het zijn allemaal onderdelen van goede bereikbaarheid die we graag willen.
Zo wil het college zich maximaal inspannen om in deze collegeperiode de aanleg van de ontsluitingsweg naar industrieterrein de Vierslagen te realiseren.

7. Scholing en arbeidsmarkt Investeren in nieuwe bedrijven en werkgelegenheid, vraagt om gekwalificeerd personeel. Om er voor te zorgen dat vraag en aanbod, ook in de toekomst op elkaar aansluiten, wil Emmen investeren in de jeugd. Door het bevorderen van deelname aan scholing en door het vergroten van het onderwijsaanbod. Nieuwe opleidingen voor hoger- en wetenschappelijk onderwijs passen in een moderne stad. De gemeente zal onderwijsinstellingen aanmoedigen zich hier te vestigen, of hier opleidingen uit te breiden. In 2006 moet de doorstroom naar hogere onderwijsniveaus op elk niveau met 4% ten opzichte van nu gestegen zijn.

8. Integrale veiligheid
Emmen heeft ervoor gekozen een 8e programmalijn toe te voegen aan het Grotestedenbeleid: integraal veiligheidsbeleid. In dit beleidskader worden fysieke veiligheid, sociale veiligheid en openbare orde, verkeersveiligheid, jeugd en veiligheid en veiligheid in de openbare ruimte in één beleidskader samengebracht. In 2010 wil het college bereiken, dat het aantal verkeersdoden en verkeersslachtoffers met respectievelijk 25% en 30% ten opzichte van 1998 is gedaald.

Hulpstructuur voor realisatie
De programmas bevinden zich in verschillende fasen van voorbereiding. Binnen de gemeentelijke organisatie is voor de coördinatie van het realiseren van alle inspanningen binnen de programmalijnen een hulpstructuur opgezet, het zogenaamde programmamanagement. Ook de organisatie-ontwikkeling die momenteel vorm krijgt, draagt bij aan het realiseren van de opgaven die het college zich gesteld heeft.


---


---

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend
(c) 2003 Gemeente Emmen