STEDELIJK MUSEUM SCHIEDAM

CoBrA de kleur van vrijheid

29 maart - 28 september 2003

'Wij werken niet vanuit de idee, maar vanuit de materie. Een spontane kunstuiting kent geen mooi of lelijk.' - Karel Appel, Tegenmanifest, 1948

Op 29 maart gaat in het Stedelijk Museum Schiedam de prikkelende tentoonsteling CoBrA: de kleur van vrijheid open. De beroemde Schiedamse CoBrA-collectie zal in zijn volle glorie en breedte worden getoond. Een aantal jaar is door restauratoren, conservatoren en onderzoekers intensief gewerkt aan het behoud van de CoBrA-collectie waarmee het Stedelijk Museum Schiedam de prachtige collectie in optimale staat heeft gebracht. Met de opbouw van de Schiedamse CoBrA-collectie werd al in de jaren vijftig begonnen, toen nog maar weinig musea hedendaagse kunst verzamelden. Daarmee veranderde het Stedelijk Museum Schiedam van oudheidskamer tot een spraakmakend museum voor eigentijdse kunst. Spraakmakend omdat het experimentele werk van de CoBrA-beweging aanvankelijk werd afgedaan als 'kinderlijk geklieder', maar inmiddels door velen geliefd is.

De internationale CoBrA-beweging wordt wel beschouwd als de belangrijkste avantgarde stroming in de beeldende kunst van na 1945. Door de spontane expressie als uitgangspunt te nemen voor een geheel nieuwe, experimentele beeldtaal, belichaamt CoBrA de herwonnen vrijheid van na de Tweede Wereldoorlog. Verschillende Nederlandse kunstenaars speelden een hoofdrol in deze beweging, zoals Karel Appel, Constant en Corneille. Zij richtten in 1948 de Experimentele Groep op, die in dat zelfde jaar met gelijkgestemde groepen uit Denemarken en België de CoBrA- beweging zou gaan vormen. CoBrA staat dan ook voor: Copenhague, Bruxelles en Amsterdam.

Wanneer de tentoonstelling opent, zijn circa 250 kunstwerken schoongemaakt, gerestaureerd en opnieuw ingelijst. Naast de schilderijen, sculpturen, werken op papier, zijn dan ook alle CoBrA-documenten (zoals brieven, tijdschriften en uitnodigingen) die het museum verzamelde voor het eerst te zien. Het publiek kan weer genieten van de bekende CoBrA-werken, zoals Oerbeest van Karel Appel, Victory Borfimah van Eugène Brands en Verschroeide Aarde van Constant. Maar ook van de nieuwe aanwinsten en schenkingen die recent aan de CoBrA- collectie zijn toegevoegd. Vanaf de opening van de tentoonstelling CoBrA: de kleur van vrijheid zijn de CoBrA-werken permanent in het Stedelijk Museum Schiedam te zien.

Gelijktijdig verschijnt de kleurrijke collectiecatalogus Cobra: de kleur van vrijheid. De Schiedamse collectie 45 euro) en CoBrA: the colour of freedom. The Schiedam collection 54 euro waarin veel aandacht wordt besteed aan de geschiedenis van de bijzondere CoBrA-collectie.

Met dank aan de Europese Commissie, de Mondriaan Stichting, het Prins Bernard Cultuurfonds en het Fonds Schiedam-Vlaardingen.

Openingstijden:
dinsdag t/m zaterdag 11.00-17.00 uur
zon- en feestdagen 12.30-17.00 uur
Rondleidingen op afspraak 60 euro)

Toegang tot het museum: is vrij (kaartje wordt u aangeboden door ONS Groep)
Toeslag voor de CoBrA tentoonstelling 5 euro en korting 2,50 euro Rotterdampas, 65+ pas, CJP, Vriendenpas, kinderen 4 t/m 12 jaar