Gemeente Dordrecht


---

In de Echt Verbinden, trouwen in Dordrecht
Voor en door Dordtenaren: herinneringen, foto's en accessoires

de Bruid Vincent Brinkhof
Expositie 29, 30 maart 12.00 - 17.00 uur Kunstkerk, Hofkwartier Dordrecht

Wat betekent het om in het wit te trouwen, waar vinden Dordtenaren hun partner en hoe werd er getrouwd in en vlak na de oorlog? Bruidsjaponnen van 1900 tot nu, historische bruidsfoto's, accessoires en de reizende tentoonstelling Bruidssuikers & Wittebroodsweken tonen de verhalen achter de gebruiken en rituelen van het trouwen in Dordrecht. De expositie `In de Echt Verbinden, trouwen in Dordrecht' is alleen dit weekend te zien in de Kunstkerk. Zondag om 15.00 uur live Klezmer-muziek, de hapjes zijn zoet en bitter, als het huwelijk zelf.

Het Stadsarchief Dordrecht, Simon van Gijn, Museum aan huis en Marian Conrads tonen door middel van foto's, mode en accessoires de gebruiken van het trouwen van toen en nu. Verhalen en anekdotes worden verteld voor en door Dordtenaren: daarvoor gaat de Kunstkerk op zoek naar Dordtse trouwerijen en bruiloften.

Dordtenaren worden van harte uitgenodigd hun herinneringen, foto's, menukaarten en accessoires als bruidssuikerzakjes op te zoeken en met ons te delen. Neem ze meer naar de Kunstkerk op 29 en 30 maart. De mooiste worden getoond en verhaald op en tijdens de tentoonstelling. Chris de Bruyn, conservator kunstnijverheid van Simon van Gijn, Museum aan huis gaat beide middagen in op de achtergronden van de meegebrachte trouwaccessoires en bronnen.

Zondag 30 maart om 15.00 uur geven de leerlingen van Nello Mirando (violist van Koninklijk zigeunerorkest Tata Mirando) een concert. Melancholieke Klezmer-muziek en bijzondere bruiloftsliederen staan op het repertoire.

Het gehele weekend is het atelier van Charlotte Wooning en Frieda den Ouden geopend. Deze kunstenaressen vermaken bruidskleding en geven bruidsaccessoires een eigentijdse vorm.

Kunstkerk, Hofkwartier Dordrecht.
Museumstraat 65 (tegenover Dordrechts Museum).
Toegang: EUR 2,50, Informatie Hofkwartier: T 078 639 95 80, Eholster@kun.dordrecht.nl
Parkeren: betaald in parkeergarage de Drievriendenhof (300 meter lopen), gratis bij het Energiehuis (10 minuten lopen).

Over de Kunstkerk
Ontmoetingsplaats voor kunsten, geschiedenis en wetenschap. Deze (voormalige Nazarener) kerk uit de 19e eeuw krijgt meer en meer een spilfunctie in het Dordrechtse culturele leven. Over enkele jaren vormt zij samen met de nog te bouwen Kunstpassage de overgang van geschiedenis naar beeldende kunst in het Hofkwartier. Als opmaat is zij al broedplaats van kunsten, geschiedenis en wetenschap. Ze is atelier, podium en winkel van eigentijdse vormgevers, musici, wetenschappers en creatieve ondernemers. De Kunstkerk verzorgt programma's rondom een thema. Daarnaast doet de kerk dienst als atelier voor restauratie en vormgeving en als ontmoetingsplek voor liefhebbers.