Gemeente Roermond

Roermond, 27 maart 2003

Nationale Scouting Schoonmaakdag

Scouting René Höppener ruimt zwerfafval op

Zaterdag 29 maart a.s. gaan de welpen en verkenners van Scoutinggroep René Höppener aan de slag om zwerfafval op te ruimen. De opruimactie wordt georganiseerd in het kader van de Nationale Scoutingdag, die jaarlijks door alle scouts in het land wordt gevierd. De gemeente Roermond ondersteunt deze actie en verleent medewerking. Aangezien deze dag dit jaar in het teken staat van het opruimen van zwerfafval is de dag omgedoopt tot Nationale Scouting Schoonmaakdag.

In de Top 10 van nationale irritaties staan weggegooide peuken, proppen, blikjes, schillen, dozen en andere vervuiling hoog genoteerd. Zwerfafval maakt onze woon- en leefomgeving lelijk om te zien. Het vervuilt de bodem, het grondwater, sloten en plassen. Het kost de Nederlandse samenleving jaarlijks 250 miljoen euro om de vele tonnen zwerfafval zo goed mogelijk op te ruimen.

De leden van Scouting René Höppener gaan samen met hun staf op de schoonmaak-dag het probleem van zwerfafval aanpakken. Vanaf 13.30 uur gaat een 25-tal welpen en verkenners, gewapend met prikstokken en vuilniszakken, op pad om spullen op te ruimen die niet in de natuur thuishoren. De Scouts zullen tot ongeveer 15.30 uur in touw zijn om te zorgen dat de omgeving rondom hun clubgebouw en het speelbos weer schoon wordt. Wethouder IJff zal het startsein voor de actie geven en de scouts vervolgens een handje gaan helpen. De afdeling Beheer Openbare Ruimte van de gemeente Roermond zorgt voor prikstokken, handschoenen, vuilniszakken en dergelijke. Tevens stelt de gemeente een container ter beschikking en zorgt zij voor de afvoer van het verzamelde zwerfafval.

Scouts hebben de natuur hoog in het vaandel staan. Momenteel loopt een project met de naam 'Natuurlijk Scouting BuitenGewoonActief'. Natuurbeleving is voor iedereen dan ook erg belangrijk. Door de Scouts op jonge leeftijd al te confronteren met de zorg voor hun eigen omgeving verwacht Scouting dat ze later deze zorg ook zullen uitoefenen. Door het organiseren van de Nationale Scouting Schoonmaakdag blijkt nog eens te meer de betrokkenheid met een schone leefomgeving.