Tibet Support Groep Nederland

Toenemende onderdrukking in Tibet

Gevangenen wacht marteling en executie

AMSTERDAM, 20030327 -- Wereldwijd wordt actie gevoerd tegen de toenemende onderdrukking door de Chinese autoriteiten in Karze, Oost-Tibet. In het bijzonder wordt aandacht gevraagd voor de arrestatie, marteling en dreigende executie van de Tibetaanse boeddhistische leider Tenzin Deleg Rinpoche en een aantal van zijn volgelingen. Op zaterdag 29 en zondag 30 maart bouwt de Tibet Support Groep Nederland op de Dam een negen meter hoge Vrijheidspiramide met afbeeldingen van de onterecht ter dood veroordeelde Tenzin Deleg Rinpoche. De organisatie roept de Nederlandse regering op om deze kwestie onder de aandacht te brengen van de VN-mensenrechtencommissie, die momenteel in Genève vergadert.

In april 2002 werden Tenzin Deleg Rinpoche en Lobsang Dhondup gearresteerd en beschuldigd van betrokkenheid bij bomaanslagen in de Chinese provincie Sichuan. Tot aan hun proces in december 2002 werden ze in isolatie gevangen gehouden. Tijdens dit proces werden ze veroordeeld tot de doodstraf wegens 'het beramen van een serie bomexplosies' en 'het aanzetten tot separatisme'. Op 26 januari 2003 werd het hoger beroep van Tenzin Deleg Rinpoche tegen zijn doodvonnis afgewezen; het vonnis is twee jaar opgeschort. Het doodvonnis van Lobsang Dhondup werd door de rechtbank bevestigd; hij werd dezelfde dag nog geëxecuteerd. Naar verluidt is de gezondheidstoestand van Tenzin Deleg Rinpoche zeer slecht ten gevolge van martelingen en een langdurige hongerstaking.

Politieke motieven lijken een grote rol te spelen bij de vervolging van Tenzin Deleg Rinpoche. Hij is een populaire religieuze leider en staat bekend als een trouw volgeling van de Dalai Lama. Hij is betrokken bij activiteiten in de Tibetaanse gemeenschap, zoals de bouw van scholen, kloosters en gezondheidscentra in arme Tibetaanse gebieden. Tot op heden hebben de Chinese autoriteiten geen enkel geloofwaardig bewijs geleverd waaruit blijkt dat hij schuldig is. Op 18 januari werd een cassettebandje de gevangenis uitgesmokkeld. Hierop maakte Tenzin Deleg Rinpoche bekend dat hij onschuldig was en riep hij iedereen op om de beschuldigingen van de Chinese autoriteiten niet te geloven.

In verband met deze zaak zijn nog minstens twaalf mensen gearresteerd. Eén van hen, een oudere man, Tserang Dhondrup genaamd, is veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf vanwege het verzamelen van duizenden handtekeningen voor een petitie om Tenzin Deleg Rinpoche te steunen. Hij schijnt aan beide benen verlamd geraakt te zijn als gevolg van opsluiting in strikte afzondering. In al deze gevallen is er genoeg bewijs dat er geen eerlijk proces heeft plaatsgevonden.

China heeft de internationale politieke en publieke opinie omtrent deze zaken totaal genegeerd. De EU veroordeelde China officieel in een public statement. Toezeggingen van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken in verband met deze zaak, bleken onbetrouwbaar.

Op de Dam krijgt het publiek informatie en kan ter plaatse tekenen voor de vrijlating van deze Tibetanen. In landelijke dagbladen staat een oproep tot actie via de website: www.tibet.nu. De organisatie roept de Nederlandse regering op om deze kwestie onder de aandacht te brengen van de VN-mensenrechtencommissie, die momenteel in Genève vergadert.