Korps: Friesland, plaats: Fryslân 29-03-2003
Politieberichten van 28/03 13.00 uur tot 29/03 13.00 uur

Drachten: vechtpartij
Afgelopen nacht omstreeks 03.30 uur heeft in een horecabedrijf aan de Noordkade een vechtpartij plaats gevonden tussen twee groepen jongeren. Daarbij raakten twee personen gewond. Zij zijn voor medische behandeling (snijwonden van glas) naar het ziekenhuis in Drachten gegaan. De complete toedracht is nog niet geheel bekend. Er heeft tot nu toe niemand aangifte gedaan.

Molkwerum: eenzijdig ongeval met letsel
Zaterdagochtend omstreeks 02.40 uur is een 21-jarige inwoner van Workum met zijn auto in de sloot naast De Wymerts in Molkwerum gekomen. Hij kwam aanvankelijk in de berm. Bij het tegensturen kwam hij vervolgens in de sloot. Zowel de bestuurder als twee passagiers, een 20-jarige man uit Molkwerum en een 21-jarige man uit Leeuwarden, raakten licht gewond. Ze zijn voor behandeling naar het ziekenhuis in Sneek gegaan. De auto is totaal vernield.

Leeuwarden: inbraak woning
In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een woning aan de Fogelsanghstate. Men kwam binnen door een raam te forceren waarna de gehele woning werd doorzocht. Er worden sieraden, een DVD-speler en contant geld vermist. De bewoner, een 37-jarige man, deed aangifte.

Leeuwarden: beroving
Zaterdagochtend omstreeks 00.10 uur is een 51-jarige man voor zijn woning aan de Werkmanslust beroofd van zijn portemonnee. Bij de man werd aangebeld, waarna een onbekende hem de vraag vroeg. Juist toen hij dat wilde aanwijzen kwam een tweede persoon tevoorschijn die hem bedreigde met een mes. Vervolgens kwam een derde man er bij die de portemonnee en de sleutelbos van het slachtoffer afnam. Hierna vluchtte het drietal weg in de richting van de Oldegalileen. Het slachtoffer was dusdanig onder de indruk dat hij geen goed signalement kon geven. Hij deed aangifte.

Leeuwarden: aanhouding na verzet
Zaterdag omstreeks 00.17 uur is een 35-jarige man uit Amstelveen aangehouden nadat hij niet wilde meewerken met de politie. De man was bekeurd op het Wilhelminaplein voor wildplassen. Toen hij zijn medewerking weigerde bij legitimatie werd hij aangehouden. Hierop verzette hij zich hevig. Ook omstanders bemoeiden zich met de aanhouding. Om ze op afstand te houden werd uiteindelijk gebruik gemaakt van de wapenstok. De verdachte is voor nader onderzoek en verhoor ingesloten.

Sneek: aanhouding na bedreiging
Vrijdagavond omstreeks 23.55 uur is op het NS-station aan de Dr. Boumaweg in Sneek een 32-jarige man uit Rotterdam aangehouden. De verdachte wilde met de trein mee naar Leeuwarden. Dit werd hem door de machinist, een 40-jarige man uit Leeuwarden, geweigerd. Het betrof namelijk geen passagierstrein. Hierop bedreigde de verdachte de machinist en maakte tot tweemaal toen een snijbeweging met zijn hand over zijn keel. De machinist deed aangifte. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Noardburgum: te snel, rijbewijs ingevorderd
Vrijdagavond omstreeks 20.24 uur werd op de Rijksstraatweg een 36-jarige man uit Hilaard gecontroleerd. Hij reed met zijn personenauto bij Hurdegaryp135 km/h waar 70 was toegestaan en 95 waar 50 km/h was toegestaan. Bij Noardburgum reed hij 135 waar 80 is toegestaan. De man kreeg een proces-verbaal en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Leeuwarden: vechtpartij na verkeerssituatie
Vrijdagmiddag omstreeks 17.10 uur kregen twee mannen op de Snekertrekweg ruzie na onbegrip over een verkeerssituatie. Dit leidde tot een vechtpartij, waarbij met een wandelstok en een fietsketting zou zijn geslagen. Eén van de betrokkenen, een 53-jarige man uit Franeker, raakte zodanig gewond, dat hij moest worden opgenomen in het MCL-Zuid. Hij had zware kneuzingen en een hersenschudding opgelopen. Ter plaatse kon de andere man, een 37-jarige inwoner van Leeuwarden, aangehouden worden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Lemmer: inbraken in autos
In de nacht van donderdag op vrijdag is in zeker 9 autos in Lemmer ingebroken. Ze stonden onder andere geparkeerd in de Gemini en de Oeverloper. De sloten werden geforceerd. Het voornamelijk om autoradios.

Leeuwarden: aanrijding letsel
Vrijdagmiddag omstreeks 14.10 uur vond een kop-staart aanrijding plaats op de Heliconweg ter hoogte van het FEC. Een 26-jarige man uit Leeuwarden had niet in de gaten dat voor hem een personenauto, bestuurd door een 52-jarige vrouw uit Blaricum, was gestopt. Hij botste er achterop. Door de klap schoot de auto door en kwam tegen een derde personenauto, bestuurd door een 70-jarige man uit de Westhoek. De vrouw uit Balricum en de man uit Westhoek zijn met nekklachten overgebracht naar het MCL-Zuid. Een passagier uit de auto van de Leeuwarder, een 24-jarige vrouw uit Leeuwarden, is met onbekend letsel naar het MCL overgebracht.

Drachten: aanrijding met letsel
Vrijdag omstreeks 12.00 uur vond op de Zuiderhogeweg een aanrijding plaats tussen twee fietsers. Een 16-jarige jongeman uit Drachten zou gesneden zijn door een andere fietser. Hij was hierdoor ten val gekomen en had enkele kneuzingen en schade. Volgens een getuige zou de jongeman hierop de andere fietser aanvliegen, maar een omstander wist dit te voorkomen. De andere fietser is hierop weggereden. Het betrof een blanke man van ongeveer 55 jaar. Zijn identiteit is nog niet bekend.

Leeuwarden: inbraak bedrijf
In de nacht van donderdag op vrijdag is ingebroken in een bedrijf aan de Schrans. Men kwam binnen door een ruit van de achterdeur te vernielen. Vanuit het kantoor werd een geldkistje met een klein geldbedrag weggenomen. Namens het bedrijf deed een 34-jarige man uit Drachten aangifte.

Heerenveen: motorrijder onderuit, licht letsel
Vrijdagmiddag omstreeks 15.00 uur is op de rijksweg A32 een 23-jarige man uit Makkum met zijn motor gevallen. Hij nam vanuit de richting Joure de afrit naar Leeuwarden. Op de afslag ging hij onderuit. Hij liep letsel aan zijn enkel op. Een ter plaatse geroepen ambulance hoefde niet in actie te komen. Een bestuurder van een personenauto, een 32-jarige man uit Beetgum, kon de over het asfalt schuivende motor ontwijken en kwam tegen de middenbermbeveiliging. Hij liep flinke schade aan de auto op.

Fryslân: alcoholcontrole
Afgelopen nacht zijn door de gehele provincie alcoholcontroles gehouden. Het aantal gecontroleerde voertuigen is niet bekend. Ruim dertig bestuurders zijn betrapt op het rijden onder invloed. In vier gevallen werd het rijbewijs ingevorderd:
een 58-jarige bestuurder uit Sneek werd op de Bolswarderweg in Sneek betrapt met 620 ug/l;
een 31-jarige bestuurder van een personenauto uit Burgum reed met een gehalte van 700 ug/l over de Mr. Oppedijk van Veenweg in Burgum; een 46-jarige man uit Ternaard reed met 885 ug/l enigszins slingerend over de F. Haverschmidtwei in Foudgum:
een 35-jarige man uit Drachten reed over de Middelwyk in Drachten met het hoogste alcoholgehalte, namelijk 985 ug/l.

Bureau Communicatie: 058 880 8272