Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Cekro wint 3e DataBalk Snelschaaknacht

De organisatie van de DataBalk snelschaaknacht (van 28 op 29 maart) mocht zich ook dit jaar weer verheugen in een sterk deelnemersveld. Zowel Harmen Jonkman (winnaar 2001) als Hans Böhm (winnaar 2002) waren van de partij. Daarnaast deden er een aantal 2400+ spelers mee, waaronder Cekro, Mohendessi en Polazeck.

Nadat ex-staatssecretaris van volkshuisvesting Dick Tommel de eerste zet op het bord van Hans Böhm had uitgevoerd, kon het geweld losbarsten. Het toernooi was zo ingedeeld dat de zestig deelnemers eerst een voorronde speelden in een groep van tien, waarna een herindeling in drie finalegroepen plaatsvond, op sterkte.

Böhm en Tommel voor aanvang van het toernooi

In finalegroep A speelde vooral Ramon Koster van ESGOO uit Enschede zeer sterk. Zo wist hij Polazeck te verschalken en lange tijd de leiding te behouden. Na nederlagen tegen Cekro en Mohendessi wist hij toch nog netjes op een tweede plaats te eindigen, voor Mohendessi, Polazeck en Jonkman die met z'n vierde plaats niet kon beantwoorden aan de hoge verwachtingen.
Verrassend was daarentegen het optreden van Ekrem Cekro. In de eerste editie was hij ook van de partij, maar toen zonder succes. Dit keer liep het anders. Ongeslagen wist hij met 15 uit 17 de eerste plaats voor zich op te eisen.

In finalegroep B was het vooral de jeugd die de zware nacht het best wist te doorstaan. Djurre van Heeteren, speler uit de 1e klasse KNSB, eiste hier de eerste plaats voor zich op met een mooie score van 14 uit 17. Dit gebeurde overigens niet zonder slag of stoot. Het bleef spannend tot en met de laatste ronde, waarin Richard Duyker en Jimmy van Zutphen ook nog kans maakten op de eerste plaats. Uiteindelijk wist Van Heeteren door een eenvoudige overwinning in de laatste ronde zijn half punt voorsprong te behouden.

In finalegroep C was er een overtuigende overwinning voor V. Akotchik. Met veertien overwinningen en slechts één remise liet hij de concurrentie ver achter zich. Daarachter was het wel spannend met een gedeelde derde plaats voor B. Konijn, V. Aleksic en A. Grutter met een score van 12 uit 15. Daartussenin wist P. van Asseldonk zich nog net te nestelen met een score van 13 uit 15.

Rond 6 uur in de ochtend konden de prijzen uitgereikt worden. De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagd evenement. Als het aan de sponsor ligt zal ook zeker in 2004 de DataBalk snelschaaknacht weer op de toernooikalender terug te vinden zijn!