STICHTING NEDERLAND SCHOON

Duizenden Scouts op pad voor schoonmaakactie BuitenGewoonActief

Nederland Schoon thema Nationale Scoutingdag

Leusden/Den Haag, 29 maart 2003. Vandaag gingen duizenden Scouts in honderden Nederlandse gemeenten op pad om hun woon- en leefomgeving schoon te maken. Dit in het kader van de jaarlijkse Nationale Scoutingdag, die dit keer in het teken stond van Stichting Nederland Schoon. De landelijke start van de schoonmaakactie BuitenGewoonActief vond plaats in Bergen op Zoom, tijdens de jaarlijkse Bergen op Schoondag. Het startsein voor de actie werd gegeven door Marielle van Aggelen, directeur Stichting Nederland Schoon en burgemeester Peter van der Velden van de gemeente Bergen op Zoom.

De landelijke schoonmaakactie is een initiatief van de Stichting Nederland Schoon en Scouting Nederland en is onderdeel van een driejarige samenwerkingsovereenkomst, waarin ook de Koninklijke Nederlandse Heide Maatschappij en IBAS participeren. Met de schoonmaakactie vragen de organisaties aandacht voor de zwerfafvalproblematiek in ons land en willen ze eveneens kinderen en jongeren bewust maken van het belang van een schone leefomgeving. De actie van Scouting Nederland sluit aan bij de landelijke aanpak van Stichting Nederland Schoon, onder het motto: 'Met hetzelfde gemak gooi je t in de afvalbak'. Marielle van Aggelen, directeur Stichting Nederland Schoon, benadrukte voorafgaand aan de schoonmaakactie dat ook een actieve inzet van anderen noodzakelijk is. 'Het is niet alleen nodig dat de Scouts de handen uit de mouwen steken. Dit zou iedereen eigenlijk moeten doen'.

In Bergen op Zoom deden ruim 300 Scoutingjongeren en nog 1000 andere deelnemers, waaronder de leerlingen van tien basisscholen en leden van verschillende bewonersorganisaties aan de schoonmaakactie mee. Samen staken zij de handen uit de mouwen voor een schone, veilige en leefbare omgeving. Na een gezamenlijk lied van de Bevers - de allerjongste Scouts in de leeftijd van vijf tot en met zeven jaar - van de Menno van Coehoorngroep uit Bergen op Zoom en bewoners uit de wijk Fort-Zeekant, gingen kinderen en volwassenen met vuilniszak en handschoenen aan op pad om de omgeving te ontdoen van het zwerfafval. Burgemeester Van der Velden was blij met de actie: 'De gemeente besteedt jaarlijks 50 euro per huishouden aan het opruimen van zwerfafval. Dit geld kan beter worden uitgegeven aan zaken van algemeen belang'.

Noot aan de redactie: