BAVARIA

Eerbetoon aan Van Gogh met speciaal ontworpen luchtballon

Bavaria lanceert Van Gogh ballon

Zundert, 30 maart 2003 Tijdens de officiële opening van het Van Gogh jaar vandaag in Van Goghs geboorteplaats Zundert, is een unieke Van Gogh luchtballon ten doop gehouden.
s Werelds grootste zelfportret, een driedimensionale uitvoering van het schilderij Zelfportret met grijze vilten hoed werd hier voor het eerst opgeblazen en vervolgens gedoopt door de heer Houben, Commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Brabant.

In opdracht van bierbrouwerij Bavaria begonnen vorig jaar september de eerste voorbereidingen voor dit bijzondere project. Computertekeningen en animaties waren nodig om van het huidige tweedimensionale portret van Van Gogh een driedimensionale versie te ontwikkelen. De modernste technieken zijn ingezet om ook de onbekende rechter gezichtshelft van de schilder en zijn achterhoofd te ontwerpen. De ballon verbeeldt Van Gogh dan ook op een wijze die nog nooit vertoond is. De ballon werd in het Engelse Bristol vervaardigd door de beroemde ballonvaarder en ontwerper Don Cameron, die al verschillende unieke staaltjes op zijn naam heeft.

Voorzitter van de Raad van Bestuur van Bavaria, Peter Swinkels: De Van Gogh luchtballon is ons eerbetoon als Brabantse bierbrouwer aan de beroemdste Brabander ter wereld en ooit onze naaste buur. Het is een fantastisch object en we zijn dan ook heel trots dat we op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan de festiviteiten van het Van Gogh jaar.

Ballonvaarder Hans Zoet zal met de Van Gogh ballon een tournee maken langs alle nationale en internationale plaatsen waar Van Gogh ooit woonde. Diverse Brabantse plaatsen waar de schilder zijn sporen heeft achtergelaten, zoals Nuenen, Tilburg en Zevenbergen, worden tijdens de reis aangedaan. Daarnaast bezoekt de ballon ook de plaatsen Parijs en Arles.