Ingezonden persbericht

Afdeling Communicatie
Hilversum, 26-03-2003

Televisie
GULLIT & TENSEN IN BRAZILIË
Uitzending zondag 30 maart
Nederland 2 ­ 20.55 uur


Ruud gullit en caroline tensen bezoeken projecten unicef

Postcodeloterij-ambassadeurs Ruud Gullit en Caroline Tensen bezoeken in Brazilië diverse projecten van Unicef. Op zondag 30 maart zendt de TROS een documentaire uit over hun indrukwekkende reis.

Unicef verzorgt met succes projecten in Brazilië, het land dat wordt verdeeld door arm en rijk. Zo gaan Gullit en Tensen naar een vuilnisbelt in Olinda. Voorheen woonden hier honderden arme gezinnen op die tussen het vuilnis zochten naar eten en bruikbare spullen om te verkopen. Halverwege de jaren '90 startte Unicef een project om de kinderen hier weg te krijgen. In Olinda is dat gelukt. De kinderen worden opgevangen in crèches rondom de vuilnisbelt, er zijn woningen gebouwd zodat de gezinnen een leefbaarder bestaan hebben en er is een vakbond opgericht waardoor de mensen vaste prijzen krijgen bij handelaars. Om een goede vergelijking te krijgen, gaan Ruud Gullit en Caroline Tensen ook kijken bij een vuilnisbelt waarop nog wel een kleine sloppenwijk ligt.

Daarnaast zal voormalig topvoetballer Ruud Gullit meespelen in een wedstijd tussen Braziliaanse spelers en oud-internationals. De arme, vaak gewelddadige kinderen kennen doorgaans alleen de 'taal van het geweer'. Omdat Brazilianen gek zijn van sport zal zo'n wedstrijd veel kinderen trekken. Dan kan er letterlijk 'langs de lijn' voorlichting worden gegeven.

De Nationale Postcode Loterij vindt het belangrijk om niet alleen geld in te zamelen, maar wil ook aan een breed publiek laten zien wat de goede doelen doen met het geld. Door ambassadeurs als Gullit en Tensen wordt het werk van de goede doelen in het buitenland dichter bij de mensen in Nederland gebracht.