Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, 26 maart 2003 t.a.v. redacties binnenland/ geestelijk leven/ regio

Een raam op de wereld voor PALESTIJNSE JONGEREN

Op zondag 30 maart gaan jongeren uit Bethlehem en Vlaardingen via een videoverbinding een uur lang met elkaar in gesprek. De videoverbinding is één van de activiteiten van Vrede in Bethlehem; een vredesproject van de landelijke Vastenactie, Pax Christi, IKV en het bisdom Rotterdam. De bijeenkomst wordt gehouden op 30 maart 2003 in de Pax Christi Kerk en het kerkcentrum Holy aan de Reigerlaan 51 in Vlaardingen. Het programma begint om 16.00 uur en duurt tot 20.30 uur.

Vrede in Bethlehem is een multi-religieus vastenaktieproject. Dit project nodigt kinderen, jongeren en volwassenen in Nederland uit zich actief in te zetten voor vrede en zich sterk te maken voor een veilige samenleving. Er is speciaal materiaal ontwikkeld voor het (basis)onderwijs en kinderwoorddiensten.

Bethlehem ligt in de Palestijnse bezette gebieden. Voedsel en drinken zijn moeilijk verkrijgbaar en kinderen kunnen niet of nauwelijks naar school. Mensenrechten worden geschonden en het geweld houdt de jongeren in een angstige greep. In deze oorlogssituatie wordt geprobeerd kinderen van jongs af aan te leren hoe ze zonder geweld en met respect voor anderen kunnen samenleven en voor hun rechten en vrijheid opkomen. Alleen zo heeft vrede een kans in de toekomst.

Via de live-video komen de Palestijnse jongeren in contact met jongeren uit Nederland en kunnen ze voor even uit hun isolement treden en hun stem laten horen. De vragen gaan o.a over het samenleven van christenen en moslims, het dagelijkse leven en de onderwijssituatie in een bezet gebied, politiek, oorlog in Irak, actie en solidariteit. Tijdens de beeldconferentie met Bethlehem worden vredesliederen gezongen en vredesboodschappen uitgewisseld. Hierna is er de mogelijkheid voor rechtstreeks contact via e-mail en chatten.

Na de vastenmaaltijd met ook Palestijnse hapjes gaan de jongeren kijken naar het toneelstuk "De dag dat mijn broer niet thuis kwam"gespeeld door het Amnesty theater.

Media-vertegenwoordigers zijn van harte welkom om bij de vastenmaaltijd en videosessie aanwezig te zijn. Er zullen tijdelijk 3 x ISDN2 lijnen op locatie aangesloten worden en na afloop worden deze gebruikt voor het chatten. Voor evt. audiovisuele pers is de mogelijkheid aanwezig om het audio/videosignaal af te takken.Voor aanmelding en meer informatie belt u met de perschef van het bisdom Rotterdam, Joost de Witte, tel.: 010-281 51 71 of per mail persencommunicatie@bisdomrotterdam.nl. Het materiaal voor onderwijs en kinderwoorddiensten is verkrijgbaar bij DPC bisdom Rotterdam, tel. 010-4148213.

---- --