Ingezonden persbericht


Amsterdam, 27-03-2003

Op zoek naar Van Gogh. Van Zundert tot Auvers (fotoboek en expositie)

Ter gelegenheid van de 150ste verjaardag van Vincent van Gogh op 30 maart 2003 verschijnt vandaag het fotoboek Op zoek naar van Gogh. Van Zundert tot Auvers. Dit rijk geïllustreerde boek geeft een beeld van de voornaamste plaatsen waar Van Gogh heeft gewerkt en gewoond.

De weg naar het kunstenaarschap was voor Vincent van Gogh een zwerftocht met vele stations. In zijn korte leven, dat in 1853 begon in het Brabantse Zundert, verbleef hij op meer dan twintig plaatsen in Nederland, België, Engeland en Frankrijk, voordat hij in de zomer van 1890 in Auvers-sur-Oise overleed.

Vincent van de Wijngaard reisde met zijn camera naar de plaatsen waar Van Gogh woonde als jongetje op de kostschool, als leraar in Engeland, als evangelist in de kolenmijnen van de Borinage, en als schilder op verschillende plaatsen in Nederland en Frankrijk. Hij bezocht de oude huizen, proefde de sfeer in de wijken en zocht naar de schaarse overblijfselen die ons nog iets laten zien en ervaren van Van Goghs leven en werk. In ruim zeventig sfeerbeelden wordt de wereld van de kunstenaar weergegeven. De foto's worden gecombineerd met historische beelden en werken van Van Gogh. Jack Nouws reisde met hem mee en beschreef de plaatsen waar ook nu nog Van Goghs echo hoorbaar is, de plekken in Europa waar de moderne reiziger het voetspoor van de kunstenaar kan volgen.

Het boek is mede mogelijk gemaakt dankzij genereuze bijdragen van het Ministerie van OCenW, Economische Zaken (gemeente Amsterdam), de Provincie Drenthe, de Mondriaan Stichting (Stimuleringsfonds voor beeldende kunst, vormgeving en museale activiteiten), Amsterdam Tourist Board en Toerisme Recreatie Nederland.

Om de 150ste verjaardag van Van Gogh extra luister bij te zetten, wordt van 28 maart tot en met 15 juni 2003 een selectie van 21 foto's uit het boek geëxposeerd (formaat: 84 x 119 cm) in de linkerpromenade van de tentoonstellingsvleugel van het Van Gogh Museum.

Achtergrondinformatie fotograaf en auteur
Vincent van de Wijngaard (Leiden, 1967) studeerde fotografie aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Hij maakte fotoreportages voor o.a. Rails, Holland Herald en Elegance. Jack Nouws (Zundert, 1960) is freelance schrijver van o.a. reisreportages voor Rails en Metro.

Gegevens fotoboek
Op zoek naar Van Gogh. Van Zundert tot Auvers; fotograaf Vincent van de Wijngaard, auteur Jack Nouws, 144 pagina's, 72 foto's en 30 historische beelden en werken van Van Gogh, Waanders Uitgevers, 2003, ISBN 90 400 8805 5, prijs ¤ 15. Het boek is eveneens verkrijgbaar in het Engels (ISBN 90 400 8806 3) en in het Frans (ISBN 90 400 8807 1).

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de afdeling Voorlichting van het Van Gogh Museum: +31 (0)20 570 52 92 of mailen naar pressoffice@vangoghmuseum.nl.