Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

Jota!, jonge onderzoekers op televisie: Brieven van Vincent 30 maart 2003
16.50 uur

Uitzending in het kader van het Teleac-programma Jota!, jonge onderzoekers op televisie. Jota! wordt gemaakt door Jan Vink van Science Productions in samenwerking met de afdeling Voorlichting van de KNAW en wordt uitgezonden op Nederland 1.

Het is achteraf een gelukkig toeval dat de broers Vincent en Theo van Gogh zo'n eind uit elkaar woonden en elkaar niet dagelijks spraken. Daardoor beschikken we nu over een uitgebreide correspondentie waarin soms van dag tot dag verslag wordt gedaan van ideeën voor schilderijen, persoonlijke stemmingen en soms triviale gebeurtenissen. De brieven van Vincent van Gogh - die van Theo zijn in veel kleiner aantal bewaard gebleven - zijn al verschillende malen onderzocht en uitgegeven. De onderzoekers Hans Luijten en Leo Jansen, beiden werkzaam bij het Van Gogh Museum in Amsterdam en het Constantijn Huygens Instituut (CHI-KNAW) in Den Haag, besloten in 1994 echter de zaken grootschaliger en ambitieuzer dan ooit aan te pakken. Hun ontdekkingen zijn soms klein - over de precieze datering van de eerste brief bijvoorbeeld - maar soms ook van wezenlijk belang voor het begrip van zijn ontwikkeling als schilder. Zo bevatten sommige brieven (verborgen!) informatie over verfstoffen die nieuw licht werpen op het materiaalgebruik van Vincent van Gogh. Brieven van Vincent wordt uitgezonden op de 150ste geboortedag van Vincent van Gogh.

Voor een aantal afleveringen van JOTA! heeft de KNAW, samen met studenten van verschillende universiteiten, werkstukpakketten gemaakt voor leerlingen van het studiehuis. Op http://www.werkstuknetwerk.nl/ staat een overzicht van educatief materiaal bij afleveringen die al zijn uitgezonden.

Meer informatie:
Afdeling Voorlichting
tel. 020-5510769/733
voorlichting@bureau.knaw.nl

http://www.teleac.nl/jota