De Melkweg

SUSANA BACA (Peru)
MELKWEG / Oude Zaal / zondag 30 maart / 21.30 u /
/ vvk gestart

Met haar geweldige stem is Susana Baca een belangrijk persoon in de Afro-Peruaanse muziektraditie. Ze groeide op even buiten Lima en was al jong geonteresseerd in Peruaanse pokzie. Ze richtte een band op die experimenteerde met de combinatie van pokzie en zang. Ze begon met het verzamelen, bestuderen en documenteren van het culturele erfgoed van haar volk. Het Instituut voor Moderne Kunst van Peru en het Nationaal Instituut van Peruaanse Cultuur stelden haar in staat op te treden. Niet lang daarna werd ze aangenomen als persoonlijke assistent van Chabuca Granda, de godmother van het Latijns Amerikaanse lied, van wie ze veel leerde.

Haar jarenlange documentatiewerk brachten zij en haar man Ricardo Pereira begin jaren 80 bijeen in de oprichting van het Instituto Negro Continuo in Lima, een plek waar jonge mensen kunnen leren over de tradionele Afro-Peruaanse kunst en cultuur.

Susana Baca kwam in 1995 in de bekendheid, toen haar vertolking van Maria Lando werd opgenomen in het compilatie-album The Soul of Black Peru van David Byrne, frontman van de new wave band The Talking Heads. Sindsdien tourt ze door de VS en heeft ze verschillende albums uitgebracht. Haar aandacht gaat uit naar het vertolken van oude Afro-Peruaanse melodiekn, maar ze combineert deze vaak met moderne muzikale elementen. Op die manier houdt ze de Afro-Peruaanse culturele traditie levend. Haar repertoire is zowel oud als nieuw, met nummers over het leven van haar grootouders en andere over ritme en dans. Deze soulvolle diva varieert van Afro-Peruaanse folk als lands en festejo tot de swingende son en samba.

Vorig jaar stond ze op het Amsterdam Roots Festival in de kleine zaal van het Concertgebouw. La Baca maakt de wereld attent op de Afrikaanse wortels die het Zuid-Amerikaanse Peru bezit.

Voorverkoop bij Melkweg, AUB Ticketshop, Uitlijn (0900-0191) (40cpm), Ticket Service (0900-3001250) (45 cpm), 150 grotere Postkantoren, GWK stationskantoren, de grotere VVV-kantoren, www.ticketservice.nl en de bekende adressen.