Korps: Brabant-Noord, plaats: Den Bosch 30-03-2003 Tientallen aanhoudingen bij vliegbasis Volkel

Vanmiddag zijn bij de vliegbasis Volkel tientallen mensen aangehouden tijdens een demonstratie van activisten. Verschillende groepen mensen bevonden zich op verboden terrein aan de rand van de basis, ook zijn een aantal mensen aangehouden die zich een weg probeerden te banen door de blokkade bij de hoofdpoort. In totaal zijn ongeveer 50 a 60 mensen aangehouden. Zij zijn ter vaststelling van hun identiteit naar een gebouw op de basis overgebracht, ze zijn verhoord, er is proces-verbaal opgemaakt. Met een transactie of dagvaarding is men vervolgens weer in vrijheid gesteld. Er waren ruim 100 demonstranten op de been.

De burgemeesters van Uden en Landerd hadden voor vandaag een noodverordening ingesteld, waarbij een groter gebied rond de basis verboden terrein was. Veel mensen zijn dan ook door de politie aangehouden nadat ze zich op verboden terrein rond de basis bevonden. De andere mensen die zijn aangehouden probeerden de - geblokkeerde - hoofdpoort binnen te gaan. Hierop werden ze door de politie, marechaussee en luchtmachtpersoneel aangehouden en afgevoerd. Het gaat om een tiental mensen.

In de noodverordening staat dat men het recht heeft te demonstreren, maar dat het terrein van de basis en de verboden terreinen rond de basis niet toegankelijk zijn. Ook waren vernielingen en vermommingen niet toegestaan.

De politieinzet, waaronder politie te paard en Mobiele Eenheid in vredestenue, de marechaussee-inzet en de inzet van luchtmachtpersoneel van de basis, was vandaag gericht op het beheersen van de aangekondigde demonstratie, het voorkomen dat onbevoegden de basis zouden betreden wegens de eigen veiligheid van burgers en het mede-garanderen van de veiligheid van de basis en haar installaties, alsmede de omwonenden van de vliegbasis.