NMBS

28/03/03

Resultaten NMBS 2002

Vandaag heeft de raad van bestuur de rekeningen van de NMBS voor 2002 goedgekeurd. De rekeningen 2002 van de NMBS tonen de wil van de maatschappij om een betere doorzichtigheid van de resultaten te verzekeren en het verleden te saneren, met name wat de dossiers van de dochtermaatschappijen ABX en IFB betreft, teneinde voor de toekomst een stevige grondslag te leggen.

Operationele resultaten 2002

De omzet van de maatschappij bedraagt EUR 2 250 mio, hetzij een verhoging van 3,6 % in vergelijking met 2001. Deze verhoging van de inkomsten vloeit vooral voort uit de verhoging van het aantal klanten op het binnenlandse net (+ 6,8 % inkomsten), op het internationale net (+ 7,2 % inkomsten) en uit de verhoging van het volume van de goederenactiviteiten (+ 3,0 % inkomsten).
De exploitatiekosten 2002 bedragen EUR 2 790 mio, wat een verhoging van 7,4 % is in vergelijking met 2001. Deze verhoging vloeit voort uit een verhoging van de uitgaven voor diverse diensten en goederen en van de lonen.
De operationele cash drain van de maatschappij (EBITDA) bedraagt EUR - 71,2 mio.
Rekening houdend met de afschrijvingen, waardeverminderingen, voorzieningen, financiële resultaten en buitengewone resultaten, bedraagt het totaal netto resultaat EUR - 911,7 mio, waarvan EUR - 655 mio waardeverminderingen en voorzieningen op de onderdelen ABX en IFB.

In 2002 werd door de NMBS EUR 1 381 mio geïnvesteerd.

Invloed ABX en IFB

De NMBS voerde in 2002 aanzienlijke waardeverminderingen betreffende haar dochtermaatschappijen ABX en IFB door in haar rekeningen en legde grote voorzieningen aan.
Dit heeft tot doel de toestanden uit het verleden op een redelijke manier en zonder overmaat te saneren.
Deze waardeverminderingen en voorzieningen hebben geen invloed op het voortzetten van de ondernemingen ABX en IFB. Ze hebben in tegendeel tot doel een steverige basis te vormen voor hun herstel. De NMBS blijft het herstelplan van ABX en IFB verder steunen, in naleving van de procedure bij de Europese Commissie.

Evolutie van de schuld

Zoals vroeger gemeld, blijft de schuld van de NMBS zorgwekkend groeien met EUR 1 mia per jaar.
Zo bedraagt ze EUR 4,9 mia in 2002.
In deze context is het van vitaal belang dat door de maatschappij en door de Staat oplossingen worden gezocht teneinde de situatie te saneren. De NMBS zal alles in het werk stellen om de financiële en operationele verliezen waarover zij de controle heeft maximaal te beheersen.

Belangrijke juridische kennisgeving
© 2003 NMBS