ANBO

Maandelijkse controle AOW-ers met bijstand is gênant

Utrecht, maandag 31 maart 2003

ANBO start campagne
Maandelijkse controle AOW-ers met bijstand is gênant

65-Plussers met een onvolledige AOW en aanvullende bijstand, vinden het maandelijkse controleformulier van gemeenten gênant en pijnlijk. De ANBO heeft hierover zoveel klachten binnen gekregen, dat alle 545 afdelingen van de 50-plusorganisatie deze week een campagne starten richting gemeenten voor een klantvriendelijke controle.

Volgens een streekproef van de ANBO blijkt dat vrijwel alle gemeenten maandelijkse via het zogeheten ROF-formulier controleren of 65-plussers met bijstand recht hebben op aanvulling van hun onvolledige AOW. Maar hoe zinvol kan het nu zijn dat deze senioren iedere maand moeten opgeven of ze gesolliciteerd hebben, een erfenis is ontvangen of dat een prijs in de loterij is gewonnen? Want juist bij 65-plussers is er meestal sprake van een ongewijzigde inkomenssituatie. Voor velen betekent de controle maandelijks een bron van irritatie en stress. En dat geldt zeker voor mensen die het Nederlands niet volledig beheersen.

Controle op maat
Dat de controle ook klantvriendelijker kan, blijkt in Leeuwarden, Apeldoorn en Tilburg. Daar hoeven AOW-ers met aanvullende bijstand sinds twee jaar het maandelijkse formulier niet meer in te vullen. Zij namen deel aan een proef van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SOZAWE) waarin controle op maat centraal staat. De drie gemeenten zijn zo enthousiast dat zij hun nieuwe controleformule voortzetten. Volgens de ANBO kunnen andere gemeenten dit voorbeeld volgen en daarvoor zelfs subsidie aanvragen bij het ministerie van SOZAWE op grond van de stimuleringsregeling 'Hoogwaardige Handhaving'.

Campagne
De ANBO heeft alle 545 lokale afdelingen in Nederland opgeroepen om bij hun gemeente aan te dringen op wijziging van het controlebeleid. Bij het Ministerie van SOZAWE en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is inmiddels aangedrongen op actieve bekendmaking van een klantvriendelijker controlebeleid. Dat betekent in ieder geval: afschaffing van het maandelijkse controleformulier voor AOW-ers met bijstand.
AOW-ers met bijstand kunnen voor meer informatie bellen met de ANBO Raadslijn, telefoon 0900-233 00 88, 24 uur per dag (1 euro per gesprek). Daar is ook een voorbeeldbrief aan te vragen, waarmee zij hun gemeente kunnen aansporen om het controlebeleid te wijzigen.