Technische Universiteit Eindhoven

18 maart 2003

PERSBERICHT

Spectaculaire opening Dynamic Europe door veertig parachutisten

Vier honderd Europese studenten voor European Week op TU Eindhoven

EINDHOVEN - Van maandag 31 maart tot en met vrijdag 4 april zijn 400 studenten uit 39 Europese landen voor de Europese Week te gast bij de TU Eindhoven. De European Week Eindhoven 2003 is een van de grootste in zijn soort en heeft als centraal thema 'Dynamic Europe; passengers on a stationary journey?'. Zijn studenten in Europa passieve passagiers, of zijn het actieve reizigers die invloed hebben op de richting waarheen Europa zich beweegt? Tijdens de week wordt dynamisch Europa uitgediept in drie conferentiedagen en tijdens informele bijeenkomsten. Staatssecretaris van buitenlandse zaken mr.drs. Atzo Nicolaï geeft 31 maart om tien uur de eerste lezing.

De drie conferentiedagen gaan over Europe, environment of changes (dinsdag 1 april), Are you a passenger or a traveller? (woensdag 2 april) en over Destination Europe (vrijdag 4 april). Het programma van de conferenties is opgebouwd uit voordrachten en een forumdiscussie met deskundigen. Daarna gaan de studenten intensief aan de slag in werkgroepen, simulatiespellen en groepspresentaties.

Sprekers uit binnen- en buitenland
Tijdens de conferentiedagen treden een keur aan sprekers op. Zoals op dinsdag 1 april drs. Dick Benschop, ex-staatssecretaris Buitenlandse Zaken, die over Europese identiteit spreekt en mrs. Anne Sofie Allarp, staatssecretaris van buitenlandse zaken in Denemarken, over het Verdrag van Schengen. Woensdag 2 april behandelt Loesewies van der Laan, Tweede Kamerlid en voormalig lid Europees Parlement, de positie van vrouwen in Europa. Bischop Hilarion of Podolsk, vertegenwoordiger van de Russisch Orthodoxe Kerk bij de Europese Instellingen in Brussel, spreekt over kerkelijkheid en ontkerkelijking. Vrijdag 4 april komen twee kandidaat-leden van de EU, nl. Hongarije en Roemenië, naar de European Week. Hildegard Puwak, minister Europese Integratie van Roemenië spreekt over de toekomst van haar land na toetreding en mr. Peter Balázs, staatssecretaris Europese integratie en handel in Hongarije, behandelt de economische situatie in oostelijk Europa.

Op het programma staan diverse activiteiten: lezingen, discussies, workshops, een sportevenement, een cultureel festival en enkele feesten. Bijna alle landen van Europa zijn vertegenwoordigd op de Europese Week in Eindhoven. Zo hebben zich studenten aangemeld uit o.a.: Bulgarije, Georgië, Griekenland, Finland, Italië, Portugal, Wit-Rusland, Tsjechië en Zweden. De organisatie is in handen van een groep van 25 TU/e-studenten die tijdens de week geholpen worden door nog eens ruim honderd studenten.

Spectaculaire opening en Cultureel festival
Veertig parachutisten verzorgen maandagmiddag 31 maart omstreeks half drie de spectaculaire opening van de Europese Week aan de TU Eindhoven. Tijdens de European Week wordt een cultureel festival gehouden, waarbij publiek welkom is. Dit festival is dinsdagavond 1 april vanaf negen uur op het Stratumseind. Er treden diverse straatartiesten, cabaretiers en bands op in de cafés Altstadt, 56elf, De Kram, Millertime en De Rechter.

Het complete programma van de Europese Week is te zien op internet: http://www.europeanweek.org