Gemeente Utrecht

Opknapbeurt Vredenburg en Smakkelaarsveld

Maandag 31 maart aanstaande start de gemeente met een aantal werkzaamheden aan het Vredenburgplein, Vredenburg Noord (C&A zijde) en het Smakkelaarsveld. Deze veranderingen dragen bij tot een veiliger, mooier en schoner Vredenburg.

Het Vredenburg en het Smakkelaarsveld maken deel uit van het Stationsgebied. Over ongeveer vier jaar zal het Vredenburg, als onderdeel van het Stationsgebied, ingrijpende veranderingen ondergaan. Nu vinden er tijdelijke aanpassingen plaats op het gebied van veiligheid en onderhoud. Daar heeft de gemeenteraad extra geld voor ter beschikking gesteld.

Vredenburgplein
· Op het Vredenburgplein worden de stenen muren en plantenbakken verwijderd. Op de plek waar nu de plantenbakken staan blijft slechts een muurtje over. Daarin zitten stopcontacten voor de stroomvoorziening van verschillende evenementen op het plein.

· In het midden van het plein wordt extra verlichting geplaatst. · Waar nodig wordt de bestrating verbeterd. · In overleg met KPN verdwijnt een aantal telefooncellen naast de ingang van de parkeergarage en aan het begin van de Lange Elisabethstraat

· Gemeente en politie plaatsen een extra camera ter hoogte van de Drieharingstraat. · Het aantal taxistandplaatsen wordt uitgebreid met vier. Vijf van de taxistandplaatsen zijn 24-uurs plaatsen, de andere vijf zijn combinatievakken: overdag zijn het laad- en losplaatsen en

· 's nachts taxistandplaatsen.
Vredenburg Noord
Het Vredenburg Noord wordt verfraaid.
· De bestrating van het trottoir en het fietspad wordt vervangen, waardoor het aansluit op de bestrating in de Lange Viestraat.

· De straatverlichting wordt vernieuwd. · Om het laden en lossen voor de ondernemers te vergemakkelijken wordt ter hoogte van "De Kleine Beurs" een deel van het bushek weggehaald.

· Er komen vijf prullenbakken. · Bij het pand van C&A plaatsen gemeente en politie een camera. · De aanwezige fietsenrekken worden schuin geplaatst, waardoor er meer ruimte ontstaat op het trottoir. Smakkelaarsveld
Bij het Smakkelaarsveld gaat het voornamelijk om de verkeersveiligheid. Het kruispunt van het fietspad nabij de Sijpesteijntunnel wordt aanzienlijk verruimd en overzichtelijker gemaakt. Hiervoor wordt onder meer een aantal fietsklemmen verwijderd. Deze worden teruggeplaatst aan de westzijde van de Sijpesteijntunnel.

De werkzaamheden op het Vredenburgplein beginnen op maandag 31 maart en zijn eind april klaar. Daarna is het Vredenburg Noord aan de beurt, vervolgens het Smakkelaarsveld.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u zich wenden tot:

- Nel Engelman, Projectorganisatie Stationsgebied, 030 - 286 96 30
- Sylvia Borgman, Bestuursondersteuning Stadhuis Utrecht, 030 - 286 11 54. Utrecht, 26 maart 2003.