NIVRA

Persbericht 31 maart 2003

Koninklijk NIVRA publiceert onderzoek:
Integriteitsbeheersing binnen het openbaar bestuur nog niet voldoende

Amsterdam 31 maart 2003. Vandaag reikt Piet Hoogendoorn, voorzitter van het Koninklijk NIVRA, het eerste exemplaar van een onderzoek naar de stand van zaken op het gebied van integriteitsbeheersing binnen het openbaar bestuur uit aan Saskia Stuiveling, president van de Algemene Rekenkamer. Het onderzoek is verricht door de Commissie Overheids Accountancy van het NIVRA. Het onderzoek concludeert dat integriteit binnen de overheid weliswaar wordt beschouwd als een belangrijk thema, maar dat er vooralsnog onvoldoende sprake is van een toereikend, operationeel en toetsbaar integriteitsmanagementsysteem. Op grond van de geconstateerde ontwikkelingen voorspellen de onderzoekers dat integriteitsaudits uiterlijk in 2004 tot de praktijk zullen behoren.

Het rapport is gericht op de praktijk binnen de landelijke overheid, de provinciale en gemeentelijke overheid en binnen overheidsorganisaties. Door de onderzoekers is gekeken naar het huidige beleid met betrekking tot integriteitsbeheersing. Daarbij wordt gesteld dat om tot een toereikend en operationeel integriteitsbeleid te komen de volgende fasen moeten worden doorlopen: bewustwording, normstelling, risicoreductie, gedragsbeïnvloeding en handhaving. Volgens de onderzoekers is de fase van bewustwording nu gepasseerd en ontstaat toenemende aandacht voor normstelling. De praktijk van de daarop volgende stadia vertoont echter nog onvoldoende samenhang. Pas wanneer deze samenhang is gerealiseerd is het zinvol om te komen tot integriteitsaudits. Deze kunnen worden uitgevoerd door accountants werkzaam binnen de overheid.

Het rapport sluit af met een reeks aanbevelingen. Allereerst is er behoefte aan concrete normstelling op het gebied van integriteit. Bovendien zou per overheid of overheidsorganisatie een meldpunt gecreëerd moeten worden, waar medewerkers of andere betrokkenen melding kunnen maken van vermoedens van fraude of andere overtredingen. Daarnaast zou moeten worden voorzien in een handhavingsfunctie. Daarmee wordt enerzijds gedoeld op de rol van de ambtelijke top in het handhavingsbeleid, anderzijds zou er een compliancefunctie gerealiseerd moeten worden, verantwoordelijk voor het toezicht op de handhaving. Integriteit zou een vast onderdeel moeten worden van het jaarverslag. En tot slot zouden overheden hun integriteitsbeleid op regelmatige basis moeten toetsen door middel van de uitvoering van integriteitsaudits. Piet Hoogendoorn: 'Integriteit binnen het openbaar bestuur verdient niet alleen de aandacht van de overheid, maar ook de aandacht van het accountantsberoep. De aanbevelingen in dit rapport kunnen zeker helpen om het integriteitsbeleid binnen de overheid verder te operationaliseren en te toetsen. Ik hoop dan ook dat ze breed navolging zullen krijgen'.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Pauline Greuell, hoofd Communicatie, tel. 020 3010301 of 06 22549514. De tekst van het rapport kunt u vinden op het internetsite van het Koninklijk NIVRA www.nivra.nl.

Bij het Koninklijk NIVRA zijn circa 13.000 registeraccountants aangesloten. Zij zijn werkzaam in functies waarin de kwaliteit van informatie en informatieverzorging centraal staat. Het NIVRA bevordert de kwaliteit van de beroepsuitoefening door registeraccountants ten dienste van het algemeen belang en behartigt hun gemeenschappelijk belang.

Koninklijk Nederlands Instituut van Registeraccountants Postbus 7984 1008 AD Amsterdam
telefoon: 020-3010301
fax: 020-3010302
e-mail: nivra@nivra.nl
http://www.nivra.nl

31 mrt 03 10:26