Politie Amsterdam-Amstelland

Honderden misdrijven opgelost

31-3-2003. Afgelopen dinsdag heeft het Tienerteam van bureau Meer en Vaart acht jongens in de leeftijd van 16 tot 21 jaar aangehouden die verantwoordelijk worden gehouden voor enkele honderden misdrijven. Het gaat voornamelijk om inbraken bij bedrijven, boxen en scholen en diefstallen uit autos. Bij huiszoekingen werden grote hoeveelheden gestolen goederen aangetroffen. Alle verdachten hebben een bekentenis afgelegd. Zij zijn afgelopen vrijdag voor de rechter-commissaris geleid.

Aanleiding voor het onderzoek waren signalen van bewoners uit de omgeving van het Dijkgraaf- en Ecuplein over een enorme stijging van de criminaliteit. De buurtregisseurs hebben bij de inventarisering een belangrijke rol gespeeld. Onder supervisie van de officier van justitie van het parket Amsterdam werd een uitgebreid onderzoek gestart. Hierbij werd het Tienerteam van de Recherche van bureau Meer en Vaart ingezet en niet zonder succes. Uit technisch en tactisch onderzoek bleek dat een groep jeugdigen kon worden aangewezen voor de stijging van de criminaliteitscijfers en de onveiligheidsgevoelens in de omgeving van het Dijkgraaf- en Ecuplein. Afgelopen dinsdag werden ongeveer 50 politiemensen ingezet om op 9 locaties woningen binnen te vallen om de verdachten aan te houden.

Talloze misdrijven
De verdachten worden verantwoordelijk gehouden voor: 2 straatroven, 3 bedreigingen van buurtbewoners, 2 openlijke geweldplegingen, één schietpartij in Amstelveen, 25 inbraken in bedrijven, 5 inbraken in scholen, 100 inbraken in boxen, 20 diefstallen van autos, 200 diefstallen uit auto´s, 10 bromfiets- dan wel motordiefstallen, 20 fietsdiefstallen en 3 ramkraken. Deze feiten werden voornamelijk gepleegd in de omgeving van het Dijkgraafplein en het Ecuplein. Er werden ook delicten gepleegd in Badhoevedorp, Amstelveen, Aalsmeer, Uitgeest, Hillegom, Lisse, Purmerend en Beverwijk.

Bij de huiszoekingen zijn grote hoeveelheden gestolen goederen teruggevonden, waaronder o.a. 40 computers, 20 GSMs, sieraden, kleding, fietsen, bromfietsen en kleine handwapens. Veel van deze gestolen goederen gingen naar de zwarte markt in Beverwijk.

Het onderzoek wordt vervolgd.

---

32 Wapens bij preventief fouilleren

31-3-2003. Zaterdagavond en -nacht is preventief gefouilleerd op en rondom het Centraal Station.1433 personen werden gefouilleerd en 120 voertuigen (waaronder 25 taxis) gecontroleerd. Er werden 32 wapens aangetroffen waaronder een alarmpistool, steekwapens, een ploertendoder en honkbalknuppels. Bij de actie werden 45 politiemensen ingezet bestaande uit personeel van het wijkteam Nieuwezijds Voorburgwal, de KLPD afdeling spoorwegpolitie, Ondersteuningsteam Openbaar Vervoer en personeel van de recherche van de binnenstad. Bij de actie was ook een officier van justitie aanwezig. De reacties van het gecontroleerde publiek waren over het algemeen positief; het gaf de mensen een veilig gevoel.

---

Klant berooft chauffeur

31-3-2003. Zaterdagmiddag rond vier uur werd een 36-jarige taxichauffeur op de Singel in zijn taxi door een klant onder bedreiging van een vuurwapen van zijn geld beroofd. De overvaller rende vervolgens de Lijnbaansteeg in en is sindsdien spoorloos.
---

2 aanrijdingen: 2 gewonden

31-3-2003. Zaterdag raakten bij twee afzonderlijke aanrijdingen op de Bovenkerkerweg in Amstelveen een automobilist en een bromfietser gewond.

Zaterdagnacht rond twee uur raakte een 26-jarige automobilist uit Amstelveen gewond toen hij op de Bovenkerkerweg tegen een lantaarnpaal aanreed. Na behandeling in een ziekenhuis mocht het slachtoffer naar huis. Er was geen sprake van alcoholgebruik.

Zaterdagmiddag om vier uur raakte een 16-jarige bromfietser gewond bij een aanrijding op de Bovenkerkerweg, kruising Nesserlaan. De jonge bestuurder reed richting Uithoorn toen hij op de kruising in botsing kwam met een auto. Het slachtoffer werd naar een ziekhuis overgebracht en mocht na controle weer naar huis.

Beide aanrijdingen worden onderzocht door de politie-ongevallendienst.
---

Snackbar overvallen

31-3-2003. Gisteravond rond elf uur vond een gewapende overval plaats op een snackbar aan de Bonairestraat. Twee mannen ontpopten zich als overvallers en bedreigden een personeelslid met vuurwapens. De daders verlieten de zaak met een onbekend geldbedrag en zijn lopend gevlucht.
---

Vrijwilligerswerk doen

Wilt u een bijdrage leveren aan de leefbaarheid en veiligheid in Amsterdam en omgeving? Het regiokorps Amsterdam-Amstelland zoekt mensen die graag vrijwilligerswerk willen doen.